28032024

Back Eşti aici:Home News Comunicate de presa Campania de Prevenire a Traficului de Copii din Macedonia este câştigătoarea marelui premiu al Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2009

Campania de Prevenire a Traficului de Copii din Macedonia este câştigătoarea marelui premiu al Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2009

Pin It
Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2009 a onorat un număr de 20 de proiecte inovative în domeniul integrării sociale în Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia. S-au mai acordat 3 premii speciale, după cum urmează: două premii din partea Juriului şi un premiu al practicienilor pe care toţi câştigătorii l-au acordat unui singur proiect care a participat la competiţie. În cadrul Ceremoniei de decernare a premiilor care a avut loc pe 25 iunie, la fostul Palat Regal, actualul Muzeu Naţional de Artă din Bucureşti, avându-i ca prezentatori pe renumiţii actori Maia Morgenstern şi Miki Manojlovic, câştigătorii au primit premii în valoare totală de 295.000 EURO. La competiţia din acest an au fost înscrise peste 1.300 proiecte din opt ţări.


Lupta curajoasă împotriva uneia dintre crimele cele mai odioase comise împotriva copiilor a convins juriul: proiectul din Macedonia „Campania de prevenire a traficului de copii” al organizaţiei non-guvernamentale „Women Lobby and Action against Violence and Trafficking in Women – Open Gate” („Asociaţia Femeilor pentru Lobby şi Acţiune împotriva Violenţei şi Traficului de Femei”) a câştigat în acest an primul dintre cele 20 de premii acordate de Fundaţia ERSTE. Capitala României, Bucureşti, a fost selectată pentru a găzdui ceremonia de decernare a premiilor din acest an, iar Fundaţia ERSTE i-a invitat pe toţi cei 20 de câştigători să participe. De asemenea, peste 300 de personalităţi marcante, reprezentanţi ai comunităţii locale de afaceri, mulţi activişti din ONG-uri, precum şi protagonişti din sfera culturală şi academică, jurnalişti din Europa Centrală şi de Sud-Est au sosit la Bucureşti pentru a sărbători Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială şi pentru a participa la conferinţa „The Future of Social Change” („Viitorul Schimbării Sociale”) organizată cu această ocazie. Au fost prezenţi printre vorbitori, Preşedintele României, Domnul Traian Băsescu, precum şi Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale, Domnul Marian Sârbu, şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al Fundaţiei ERSTE, Erhard Busek.

Andreas Treichl, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Fundaţiei ERSTE şi Director General Executiv al Grupului Erste, a înmânat primul premiu. “Ceea ce fac organizaţiile câştigătoare este simplu, dar nu evident – ele îi ajută pe ceilalţi”, explică Dl. Treichl ca răspuns la întrebarea de ce Fundaţia ERSTE acordă acest premiu pentru a doua oară. “Minorităţile sociale sau etnice, persoanele cu dizabilităţi sau traumatizate, copiii şi adulţii care trăiesc la marginea societăţii sunt cei care beneficiază de activitatea acestor organizaţii. În cele mai multe cazuri, aceste organizaţii reuşesc cu greu să atragă atenţie şi susţinere financiară pentru activitatea pe care o desfăşoară. Ceea ce noi dorim este să onorăm activitatea acestor organizaţii şi realizările lor extraordinare în sprijinul pe care ei îl acordă celorlalţi”.

Pe 25 iunie, scena din Sala Tronului a fostului Palat Regal, actualul Muzeu Naţional de Artă, a fost un prilej pentru sărbătorirea acestor organizaţii. Ceremonia de decernare a premiilor le-a oferit organizaţiilor o platformă care le-a permis să câştige un plus de recunoaştere pentru activitatea lor, deseori dificilă, şi un forum pentru a iniţia contacte şi a crea reţele cu potenţiali parteneri şi sponsori. Câştigătorii primelor zece premii au primit susţinere specială sub forma unui film ce descrie proiectele lor, care va fi pus la dispoziţia mass-mediei locale şi internaţionale şi pe care organizaţiile îl pot utiliza pentru promovarea proiectelor lor.

8 ţări, peste 1.300 de proiecte depuse, 20 de câştigători, două premii din partea Juriului, un Premiu al Practicienilor
Cele 20 de proiecte remarcabile au fost selectate de un juriu renumit la nivel internaţional, alcătuit din 17 experţi: Dženana Alađuz, Director al UG Infohouse din Bosnia, câştigătorul de anul trecut; Andrew Baker, Directorul pentru Afaceri Internaţionale al  Comitetului Evreiesc American şi reprezentantului personal al Preşedintelui în exerciţiu OSCE pentru Combaterea Antisemitismului; Jelena Berković, redactor la Radio 101; Francis Davis, Directorul Centrului pentru Credinţă şi Societate Edmund’s College la Universitatea din Cambridge; Dana Deac director executiv TVR1; Miljenko Dereta, director al Iniţiativei Civice; Andrea Feldman de la Institutul Mediteranean Life Sciences; Jakob Finci, Ambasadorul Bosniei şi Herţegovinei în Elveţia; Anica Mikuš Kos, Preşedintele Filantropiei Slovene; Janko Ljumović, directorul Teatrului Naţional din Muntenegru; Veran Matić, director radio B92 din Belgrad; Vladimir Milčin, Director Executiv al Fundaţiei Open Society Institute din Macedonia; Sandra Pralong, Preşedintele Fundaţiei Române Synergetica; Franz Salm-Reifferscheidt, membru al Consiliului de Administraţie al Fundaţiei ERSTE; Erzen Shkololli, artist din Kosovo stabilit la Berlin; Stefan Wallner, Secretar general al Caritas Austria şi regizorul Jasmila Žbanić.

Proiectele converg spre acelaşi scop şi anume schimbarea socială şi crearea unei societăţi cu egalitate de şanse şi de oportunităţi pentru toţi. Cererea de proiecte din acest an a primit ca răspuns peste 1,300 de proiecte din opt ţări din regiune. Organizaţiile non-profit, instituţiile administraţiei publice, iniţiative ale societăţii civile şi din domeniul privat, comunităţile religioase şi organizaţiile de media au fost candidaţi eligibili.

Premiul Întâi (40.000 EUR):
Campania de prevenire a traficului de copii (Prevention Campaign from Trafficking in Children)
Cu o echipă alcătuită din 21 de femei, ONG-ul macedonean „Women Lobby and Action against Violence and Trafficking in Women – Open Gate” („Asociaţia Femeilor pentru Lobby şi Acţiune împotriva Violenţei şi Traficului de Femei”) a devenit principalul ONG din Macedonia care luptă împotriva traficului de persoane şi s-a specializat în dezvoltarea şi realizarea de activităţi, inclusiv cu grupuri-ţintă speciale pentru copii din comunitatea Roma. Un număr de 3007 elevi cu vârste cuprinse între 11-18 au învăţat despre traficul de persoane şi despre cum se pot proteja împotriva acestuia, 62 de profesori din 11 şcoli generale au beneficiat de formare şi 37 de elevi au căpătat cunoştinţe solide despre ceea ce înseamnă traficul de persoane şi şi-au îmbunătăţit abilităţile de comunicare. Acest premiu are o mare importanţă pentru noi, întrucât ne ajută să atingem grupul nostru ţintă vulnerabil, şi anume copiii care pot deveni victime ale traficului”, a declarat Jasmina Dimiskovska de la Open Gate.” Suntem atât de fericiţi, deoarece, prin intermediul Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, importanţa şi nevoia iniţiativelor anti trafic din regiune a fost recunoscută”

Premiul Doi (30.000 EUR): Diversificarea modului de viaţă al femeilor văduve din regiunea de vest a Provinciei Kosovo (Livelihood Diversification for Bereaved Women in Western Kosovo)
În perioada 1998-1999 mii de bărbaţi şi băieţi au fost executaţi în Kosovo, lăsând în urmă numeroase comunităţi alcătuite preponderent din femei şi copii. Tabuurile culturale au constituit obstacole din cauza cărora femeile văduve nu s-au putut recăsători şi nu au putut desfăşura activităţi economice. Transrural Trust a demarat un proiect pentru comunitatea de femei din Prizren şi Peje/Pec, care s-a concentrat asupra unor modalităţi creative de a le ajuta să îşi îmbunătăţească stilul de viaţă, ca de exemplu apicultura, producţia şi comercializarea de legume proaspete şi prelucrate, dulceaţă de fructe şi produse apicole. Rezultatele sunt extraordinare: un grad de izolare redus, bunăstare socială, creşterea încrederii în sine şi coeziunea de grup.” Cand am depus prima oară aplicaţia pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, am fost sincer surprinşi că există totuşi in regiune cineva care apreciază eforturile persoanelor implicate în acest domeniu. Mai mult de atât, fiind selectaţi printre primele trei organizaţii, dovedeşte importanţa muncii pe care am depus-o în ultimii ani” a spus Florinda Rudi, unul dintre coordonatorii acestui proiect.

Premiul Trei (20.000 EUR): Viaţă independentă pentru persoanele cu dizabilităţi de dezvoltare (Independent and Integrated Lives for People with Developmental Disabilities)
Dintr-un număr total de 142.700 copii cu dizabilităţi din Serbia, circa 10.000 sunt diagnosticaţi cu o dizabilitate de dezvoltare şi numai 10% din aceştia au fost incluşi în orice tip de program. Proiectul dezvoltat de Creative and Educational Centre for the Developmentally Disabled (KEC MNRO) include programe de angajare asistată menite să îi pregătească pe tinerii cu dizabilităţi de dezvoltare pentru o viaţă independentă, să prevină instituţionalizarea şi să promoveze incluziunea. În prezent, din 100 de beneficiari, 65 de persoane lucrează în circa 50 de întreprinderi, organizaţii şi instituţii locale. În viitor, organizaţia va face lobby la guvern pentru a îmbunătăţi proiectul de lege privind plasarea şi ocuparea forţei de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi de dezvoltare şi pentru a crea un cadru legal solid. „Este o adevărată onoare să fim printre câştigătorii Premiului Fundaţiei ERSTE pentru integrare Socială 2009. Acest premiu va îmbunăţăţi vizibilitatea şi calitatea muncii noastre, astfel ajuntându-i pe cei cu dizabilităţi  de dezvoltare să aibe acces la drepturile de bază ale individului în societate alături de ceilalţi membrii ai săi” a spus Margareta Kecman, reprezentantul instituţiei.

7 Premii Onorifice (în valoare de 15.000 EUR fiecare), locurile de la 4 la 10, au fost acordate, pe aceeaşi poziţie în clasament, următoarelor proiecte: „Proiectul Human Being” al Asociaţiei Project Human Being din Slovenia, care acordă asistenţă persoanelor şi familiilor care sunt afectate de diverse forme de dependenţă; „Servicii integrate pentru zonele rurale” al Fundaţiei pentru Sprijin Comunitar din România, care oferă servicii complexe, de la servicii medicale mobile până la servicii de farmacie şi planificare familială săptămânală mobilă; „Fundaţia – Integrarea Copiilor Dezavantajaţi”, proiect al Fundaţiei Sf. Francisc din România, care protejează şi susţine copii abandonaţi sau orfani, copii proveniţi din familii cu probleme financiare, precum şi copii care aparţin diverselor minorităţi;  MIBA Village Banking al Fundaţiei MIBA Microcredit, din Bosnia şi Herţegovina, asigură dezvoltarea economică durabilă a comunităţilor locale prin stimulente pentru iniţiativele private în zonele rurale; „Silence is not Gold” (Tăcerea nu este de aur) proiect al Centre for Education, Counselling and Research-CESI & Open Media Group din Croaţia, care creşte gradul de conştientizare a nevoii de a elimina stereotipuri de gen şi alte cauze ale violenţei împotriva femeilor în cadrul tinerilor;„With Wind through Silence”  („Silence is not Gold”), al Asociaţiei Adriatic Skippers din Croaţia care dezvoltă termeni de navigaţie specifici în limbajul mimico-gestual, încurajând astfel recunoaşterea publică a prezenţei persoanelor cu deficienţe de auz în societatea noastră; „Îmbunătăţirea educaţiei Romilor din regiunea de sud a Serbiei”, proiect al Citizens’ Initiative Helping Children din Serbia. Acesta oferă copiilor şi tinerilor din comunităţile Roma ocazia pentru o mai bună integrare socială prin câştigarea respectului din partea comunităţii şi a instituţiilor de educaţie pentru eforturile lor.

Premiile de recunoaştere (în valoare de 10.000 EUR fiecare) pentru zece alte proiecte (locurile de la 11 la 20, pe aceeaşi poziţie în clasament) au fost acordate următoarelor proiecte:
•    Centrul Cultural şi Social Karantena – Atelierul de Artă Lazareti, Croaţia
•    Înfiinţarea unei reţele de îngrijire la domiciliu în judeţul Harghita – Arhidioceza Romano-Catolică Alba Iulia, România
•    Oraşul In/vizibil – DAH Theatre Research Centre, Serbia
•    Educaţie pentru copiii cu surdocecitate şi cu deficienţe multisenzoriale multiple –Fundaţia Sense International, România
•    Vrăjitorii din O.Z. – Teatru în Închisoare – Centrul ONG-ului ApsArt pentru Cercetare în Artă Dramatică (NGO ApsArt Centre for Theatrical Research), Serbia
•    Centrul de Media Restart– Restart, Croaţia
•    Dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemului de mediatori sanitari pentru populaţia Roma – Romani CRISS – Centrul pentru intervenţie socială şi studii, România
•    Dezvoltarea unor programe educaţionale durabile şi incluzive pentru copiii Roma – Fundaţia Ruhama, România
•    Campania de comunicare pentru rezolvarea problemelor celor şterşi, Campaign in Support of Solution of the Erased Problem - Studio POPER, Slovenia
•    Câinele - ghid sau ajutor - Seeing Eye Dog – Asociaţia tinerilor cu dizabilităţi din Muntenegru

Au fost acordate două Premii Speciale ale Juriului pentru programul „Girls in Humanitarian and Reintegrative Music Action” al Youth Partnership Movement din Bosnia şi Herţegovina şi pentru programul „ Development of Tourist Destinations for People with Disabilities” (Dezvoltarea Destinaţiilor Turistice pentru Persoanele cu Dizabilităţi) – al Asociaţiei slovene ŠENT pentru sănătate mintală (ŠENT Slovenian Association for Metal Health) din Slovenia. Toţi cei 20 de câştigători au ales din grupul de proiecte un câştigător al Premiului Practicienilor care a revenit Proiectului românesc

„Educaţie pentru copiii cu surdocecitate şi deficienţe multisenzoriale multiple” al Fundaţiei Sense International din România.”Eu cred ca merităm acest premiu de recunoaştere şi apreciem în mod deosebit celelalte organizaţii căştigatoare pentru că au recunoscut unicitatea acestui proiect ce abordează o categorie specială de beneficiari, persoanele cu surdocecitate. Până acum 10 ani, aceasta categorie specială de copii era considerată needucabilă, dar printr-un program intensiv am reuşit însă sa impunem in faţa autorităţilor integrarea acestei categorii speciale de persoane in şcolile noastre. Avem o misiune specială şi vom continua să luptăm să îi ajutăm. Mulţumim şi Fundatiei ERSTE pentru ca ni s-a alăturat acestei cauze” a declarat Cristiana Salomie, director Sense International România.

Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP