19042024

Back Eşti aici:Home News Comunicate de presa "Parcurile Viitorului", proiectul de responsabilitate sociala Petrom, isi premiaza castigatorii la Constanta

"Parcurile Viitorului", proiectul de responsabilitate sociala Petrom, isi premiaza castigatorii la Constanta

Pin It
Andrei Deacu, Delia Roxana Moldoveanu si Catalina Ionita, absolventi ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti au castigat marele premiu al concursului de idei din cadrul proiectului „Parcurile Viitorului”, concurs lansat de Petrom in luna martie a acestui an.  Conceptul castigator a pus in evidenta ideea de miscare tectonica, imprimata sitului de tensiunea dintre partea industriala si cartierul rezidential. Cei trei tineri au fost felicitati de initiatorii proiectului si de autoritatile locale, in cadrul Galei de premiere care a avut loc pe 25 iunie, la Constanta. Radu Mazare, primarul orasului Constanta le-a inmanat personal premiul.

Fezabilitatea şi creativitatea celor 35 de proiecte depuse in concurs au fost apreciate de cei 15 membri ai juriului, compus din autoritati locale (Primaria Constanta) si centrale (Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile), reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, jurnalisti din presa centrala si locala, specialisti si cadre universitare in domeniul arhitecturii si peisagisticii. Criteriile de jurizare au fost originalitatea conceptului, utilizarea surselor de energie alternativă, prezenta elementului apa, adaptarea la specificul comunitatii si existenta locurilor de recreere pentru toate grupele de varsta.

Premiul cel mare oferit de Petrom pentru echipa care s-a clasat pe locul I este de 4.000 de euro. Locul al doilea a fost ocupat tot de o reprezentanta a Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, Luminita Tabarca,  premiata cu  1.000 de euro. Pe locul al treilea s-au clasat doi studenti ai Facultatii de Arhitectura si Urbanism de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Alice Maria Oprica si George Fozocos. Ei au fost recompensati cu un premiu in valoare de 500 de euro.

Petrom va investi peste 400.000 de euro in construirea parcului de la Constanta , iar Primaria va contribui la realizarea proiectului cu lucrari in valoare de 180.000 de euro.

„În Constanta, fiecare cetatean beneficiază de aproximativ 14 mp de spatiu verde, iar media europeana este de 26 mp/cap de locuitor. Am ales, si de aceasta data, sa construim un parc acolo unde nu exista spatiu verde, unde gradul de poluare este foarte ridicat si unde exista o densitate mare de locuitori. Parcul va fi amenajat pe un teren care acum este viran, iar in locul gunoaielor in toamna vom avea banci, alei, copaci, locuri de joaca pentru copii. Acest teren parasit va fi transformat pana la inceputul anului scolar intr-o oaza verde de recreere, atat de necesara pentru cei care locuiesc sau invata in apropierea sa”, declara Mona Nicolici, Deputy Spokesperson Petrom.

Programul ”Parcurile Viitorului” a fost lansat in iunie 2007 si face parte din platforma de responsabilitate sociala „Respect pentru Viitor” . Prin acest proiect, compania s-a implicat în viata comunitatilor locale din Romania pentru reabilitarea si construirea de parcuri publice. Din 2007 si pana acum, in cadrul acestui program au prins viata 5 parcuri din Romania: Bucuresti („Parcul Lunca Florilor”), Moinesti („Parcul Central”), Pitesti („Expo Parc”), Ploiesti („Parcul Libertatii”) si Timisoara („Parcul Adolescentilor”). 
Parcul de la Constanta este cel de-al saselea si va fi construit de la zero, pe un teren viran dintr-o zona industriala.

Investitia Petrom in primele cinci parcuri construite este de peste două milioane de euro. Acestea sunt dotate cu sisteme moderne de irigaţii si in spiritul utilizarii energiilor alternative precum celule fotovoltaice si palete eoliene. Orasele au fost alese tinand cont de nevoile comunitatilor, dar si de activitatile companiei si de numărul de angajati in aceste zone.

Pentru mai multe informaţii despre proiect accesati www.parcurileviitorului.com.
Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP