27042024

Back Eşti aici:Home News Comunicate de presa Concluziile dezbaterii: Presa din România: what’s next?

Concluziile dezbaterii: Presa din România: what’s next?

Pin It
Joi, 29 aprilie, la Facultatea de Litere a avut loc dezbaterea "Presa din România: what’s next?". Moderatorul Bogdan Iancu şi invitaţii Liana Alexandru (Realitatea TV), Eugen Istodor (Academia Caţavencu), Costi Rogozanu (Vox Publica) şi Cristian Ghinea (Dilema Veche) au răspuns întrebărilor adresate de studenţii diferitelor specializări.

Liana Alexandru a început neconvenţional, adresându-le întrebări celor din public: ce gen de informaţii caută, de unde şi le procură, cât de des, ce presă scrisă cumpără şi de ce. Răspunsurile au gravitat în jurul ideii de utilizare a mijloacelor online, stream de informaţie accesibilă rapid şi condensată, ceea ce Bogdan Iancu a caracterizat drept "nor de informaţie". Costi Rogozanu a repovestit procesul constituirii platformei Vox Publica, gândită tocmai ca un spaţiu liber de condiţionările din presa scrisă sau tv, în mediul online "care descentralizează puterea televiziunii" şi dă libertatea de a scrie neînregimentat. Cristian Ghinea a lansat în acest punct problema hibelor din presa românească: fragmentarismul, rahitismul informaţiei, precum şi publicul consumator redus, considerând totuşi că tabloidizarea recentă este o idee falsă, venită dintr-o preconcepţie a elitelor fără contact cu periferiile. La nivelul raporturilor de forţe, acesta conchide că "ziarele dominate de unii jurnalişti au sucombat în latura de business/corporatism", ceea ce tot Bogdan Iancu consideră a fi "sinteza perfectă dintre fluxul financiar şi cel de informaţii".

Invitaţii au fost apoi rugaţi să dea câte un exemplu de "presă serioasă" pe care o citesc ei înşişi. Eugen Istodor, care se declară de la începutul întâlnirii un „practician”, nici pe departe un teoretician al problemelor presei, pledează necontenit pentru libertatea de opinie, în limitele proprii: "trebuie să te stăpâneşti, nu să te înstăpâneşti", esenţa presei serioase fiind una simplă "A povesti lumea din ziua respectivă, a pune întrebări pe care omul simplu nu are timp să şi le pună". Cristian Ghinea şi Costi Rogozanu mărturisesc că sunt cititori de Sunday Times, respectiv The Guardian, amândoi fiind, însă, de acord că presa are forţă numai atunci când schimbă ceva, când subiectele nu circulă de la un ziar la altul. Comparativ cu aceste exemple, presa românească are nevoie de mai multă diferenţiere, înainte de autonomie.  Liana Alexandru preferă Hotnews, deoarece acolo se acumulează informaţii credibile, iar Bogdan Iancu se declară fanul paradoxului fericit care este Gazeta Sporturilor, ziar sportiv unde se găsesc reportaje adevărate, anchete susţinute şi articole foarte bine scrise.

Spre final, publicul a ridicat problema sustenabilităţii reportajului ştiinţific. Liana Alexandru a punctat dificultăţile economice cu care se confruntă jurnaliştii de investigaţie şi care explică preferinţa media pentru jurnalismul de opinie. Ultima întrebare adresată de public a venit din interesul firesc al studenţilor prezenţi pentru tipul de profesionişti care ajung în presă: câţi dintre ei au terminat jurnalismul, câţi au terminat altă facultate. Cristian Ghinea a avansat un procent de 20% al celor care lucrează în presă şi au terminat facultatea de profil. Faptul că 3 dintre invitaţi au absolvit Facultatea de Litere este în sine un mesaj  încurajator pentru eventualii filologi doritori de cariere în presă. Mesajele finale, adresate unor consumatori sau viitori producători de presă au avut drept constantă îndemnul de a căuta o cale profesională care să le placă şi care să îi încarce şi stimuleze, acestea fiind elementele de autenticitate care fac, de fapt,  diferenţa şi în presa "adevărată".


Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP