19042024

Back Eşti aici:Home News Comunicate de presa World Wide Fund şi Fundaţia ERSTE anunţă etapa a doua a iniţiativei “Şcoli europene pentru o planetă vie”

World Wide Fund şi Fundaţia ERSTE anunţă etapa a doua a iniţiativei “Şcoli europene pentru o planetă vie”

Pin It
Până de curând, resursele naturale au fost mai mult decât suficiente pentru a satisface necesităţile omenirii. Cu toate acestea, Raportul Bianual O Planetă Vie realizat de WWF în 2006 a arătat cum se schimbă acest aspect şi că oamenii consumă cu aproximativ 25% mai multe resurse naturale decât poate înlocui planeta. Potrivit Raportului, până în 2050 vom avea nevoie de o cantitate de resurse naturale dublă faţă de cea pe care o poate oferi astăzi planeta noastră.

Săptămâna trecută, WWF (World Wide Fund for Nature) a dat startul celei de-a doua etape a “Şcolii internaţionale dedicate protejării mediului înconjurător”, proiect realizat în parteneriat cu Fundaţia ERSTE. Sub numele „Şcoli europene pentru o planetă vie - să acţionăm împreună pentru mediul înconjurător al Europei”, elevi şi profesori din 10 ţări europene au participat la evenimentul de lansare care a avut loc în Austria, şi şi-au prezentat ideile pentru proiectele dedicate conservării naturii, alegând una din temele propuse de organizatori: amprenta ecologică şi Dunărea. Din acest moment, elevii au tot anul şcolar la dispoziţie pentru a finaliza conceptele. ”Anul trecut concursul a cuprins foarte multe activităţi, precum campanii de tipul “elevii îi învaţă pe elevi”, piese de teatru, expoziţii şi evenimente de stradă”, a declarat Ulrike Petschacher, coordonatorul programului de educaţie de mediu din cadrul WWF Austria. „Aşteptăm cu nerăbdare noile idei minunate pe care copiii ni le vor împărtăşi în această a doua etapă”.

30 de echipe formate din câte un elev şi un profesor, provenind din Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina au fost prezenţi la evenimentul de lansare care a avut loc în parcul naţional Illmitz din regiunea Seewinkel, Austria. România a fost reprezentată de către profesorii Dan Constantin Şandru din Bucureşti, Maria Magdalena Hodgyai din Hunedoara, George Caracaş din Tulcea şi Roxana Maria Paşca din Bucureşti.

Prin workshopuri şi activităţi în aer liber, experţii WWF au prezentat elevilor cu vârste de la 12 la 17 ani, precum şi profesorilor, cele două teme ale concursului: “Dunărea - linia vieţii Europei” şi „Amprenta ecologică - Efecte globale ale consumului”.

“Subiectul care ne interesează în mod deosebit anul acesta este spiritul civic activ”, a declarat Petschacher. „Dorim să le arătăm copiilor că au posibilitatea de a se implica, de a-şi exprima opinia în public şi de a-i motiva pe ceilalţi să acţioneze. Şi rolurile profesorilor se schimbă anul acesta comparativ cu ediţia de anul trecut. Aceştia îi vor sprijini pe copii doar în calitate de antrenori, în timp ce ideile de proiect şi realizarea lor vor cădea în totalitate în sarcina copiilor”.

Evoluţia proiectelor de conservare a naturii poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului larg. Aici copiii vor ţine jurnale de proiect, vor posta fotografii şi filmuleţe şi vor împărtăşi experienţe. Copiii, profesorii şi oricine doreşte pot vizita blogul şi sunt invitaţi să posteze comentarii despre fiecare activitate din proiect.

“Fundaţia ERSTE sprijină iniţiativa “Şcoli Europene pentru o Planetă Vie”, adăugând propriilor proiecte de educaţie derulate în Europa centrală şi de sud-est o iniţiativă ecologică, menită să îi motiveze pe copii şi adolescenţi să participe activ la protejarea mediului înconjurător”, a declarat Boris Marte, membru al Boardului Fundaţiei ERSTE. A sprijini proiectele educaţionale înseamnă a lua viitorul Europei în serios.
Proiectul “Şcoli Europene pentru o Planetă Vie” a fost lansat anul acesta în august, când WWF şi Fundaţia ERSTE au invitat şcolile din cele 10 ţări participante să trimită, până la data de 11 septembrie 2009, formularele de înscriere împreună cu scrisori de intenţie pentru a se califica la etapele următoare. Câştigătorii primei etape au fost prezenţi la evenimentul de lansare din parcul naţional Illmitz, Austria. Aici au participat, timp de o săptămână, la o serie de traininguri şi activităţi în aer liber menite să ii ajute în conceperea proiectului pe care vor trebui să îl implementeze în şcolile pe care le reprezintă, până în mai 2010. Proiectul câştigător va fi anunţat în cadrul evenimentului final ce va avea loc în iunie 2010, iar premiul constă într-o tabără ecologică de o săptămână în Austria pentru elevii care au implementat proiectul.

Mai multe informaţii pe blogul concursului www.foralivingplanet.rg
Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP