28032024

Back Eşti aici:Home Opinii Seniori despre PR Secretul fericirii

Secretul fericirii

Pin It

mihai_stanescuO mulţime de oameni se întreabă care este secretul fericirii. Probabil şi tu faci parte din acea mulţime, împreună cu mine, colegii mei, ai tăi, ai lor, prietenii, familia. Dacă este să limităm căutarea la ceea ce trăieşti minim 8 ore în fiecare zi, întrebarea cea mai importantă mi se pare: “care este secretul fericirii la muncă?”


Nu râde! Nu am de gând să îţi inşir aici poveşti de adormit angajaţii şi şefii lor. Nici texte politice nu scriu. Însă cred că, dupa atâţia ani de Coaching în România, am găsit micul secret al fericirii la muncă. E un secret pentru că, deşi foarte mulţi oameni îl ştiu, 90% dintre ei nu îl aplică sau nu îl folosesc în viaţa de zi cu zi. Aşa că nu am deloc impresia că ţi-aş destăinui ceva bine ascuns, un subiect de apanajul celor puţini şi foarte bogaţi. Take it or leave it, your choice!

În miile de întâlniri pe care le-am avut până acum cu profesionişti de top şi cu managerii lor, am observat că unii (nu, nu noi, unii, de departe!) sunt chiar fericiţi la muncă. Ei bine, pe ăştia i-am chestionat din când în când despre motivul fericirii lor. Cel mai consistent motiv la majoritatea celor de până în 30-35 de ani este RECUNOAŞTEREA VALORII PERSONALE. În jurul acelei vârste, recunoaşterea capătă un ton mai colorat şi devine RECUNOAŞTEREA REZULTATELOR ŞI A EFORTULUI PERSONAL: Ştiu că sunt bun şi am nevoie să fiu recunoscut pentru ceea ce fac cu ce sunt!

O altă soluţie în alchimia fericirii la muncă este ÎNCREDEREA în tine şi în ceilalţi. Pe scurt: nu am întâlnit om măcar mulţumit de ceea ce face pe plan profesional care să nu aibă încrederea în sine la un nivel ridicat. Dacă te întrebi cum îţi poti creşte această încredere în tine, răspunsul meu e iar simplu, cules din practică: cu curaj! Riscă, sari, implică-te, confruntă-te cu frica eşecului, redefineşte tot ce e de schimbat şi mergi înainte! Dacă faci asta vei deveni MÂNDRU de activitatea ta, de locul tău de munca, de colegii tăi, de anul care tocmai a trecut, de locul firmei în piaţă, de ceea ce faceţi voi foarte diferit de toţi ceilalţi.

Vrei să fii fericit la muncă? Pe bune? Atunci fii atent! Îţi voi descrie un ecosistem, un spaţiu în care, dacă alegi să intri, îţi promit pe cuvântul meu de coach executiv, de business, de CEOi şi antreprenori trecuţi prin multe incercări, că vei fi fericit. Spaţiul în care te invit acum conţine:

1.    Cât de fericit te simţi cu efortul depus în munca ta. Faci efort în fiecare zi, dar cât te fericeşte efortul ăsta? Cu cat eşti mai satisfăcut de efortul depus, cu atât vei fi mai fericit la muncă.
2.    Care îţi este motivaţia zilnică/săptămânală. Tragi pentru ceva concret, care iţi aduce beneficii vizibile? Abia astepţi să mergi la birou să vezi ce s-a mai întamplat cu lucrurile într-adevăr importante la care contribui? Îţi place ce faci în fiecare zi (sau în marea majoritate a zilelor)? Dacă ai câteva motive pe termen scurt care te duc înainte, vei fi fericit la muncă.
3.   Cat de mult te potriveşti cu locul actual de muncă. Îţi place aici? Sincer. Ai face complet altceva sau ai merge până în panzele albe cu proiectele pe care le ai? Cu toţii simţim dacă ne potrivim sau nu acolo unde muncim. Trust your guts, my friend! Îi vei fi fericit, îţi promit.
4.   Unde vrei să ajungi, în câţiva ani. Munca de azi are vreo legătură cu ce vrei să devii? Sau, mai de la bază, tu chiar ştii ce vrei să te faci când vei fi mare (nu contează vârsta!)? Ţi-ai desenat un viitor realmente extraordinar? Vorba poetului, ce te mână în luptă? Dacă ai o viziune clară şi non-negociabilă a viitorului tău şi dacă mergi în direcţia ei cu fiecare decizie profesională, eşti un om fericit la muncă.
5.    Încrederea în ceea ce ştii să faci. Eşti un profesionist adevărat? Sau le faci după ureche? Dacă nu ştii încă, ce ai nevoie să înveţi, rapid, ca să fii cu fruntea sus în faţa celor mai mari oameni din industria ta? Ai rezultate care îţi sunt recunoscute, dincolo de orice posibilă critică, de ai tăi, de concurenţă, de client şi parteneri? Dacă eşti în această zonă, culmea ar fi să nu fii fericit. La muncă.

De-acum nu mai ai nici o scuză: ai aflat cum poţi fi fericit la muncă. Să vedem ce faci cu asta! Succes!

P.S: Ar mai fi ceva, foarte important: Eu imi obţin fericirea la muncă făcând exact ce îmi place, în stilul care îmi place. De aceea coaching-ul este pasiunea mea de viaţă! Atenţie, indiferent de meserie şi domeniu: ce îţi place şi cum îţi place. Dar despre asta, într-un text viitor…



Mihai Stănescu este executive coach cu peste 10 ani de experienţă profesională şi peste 4.500 de ore de coaching la activ, materializate prin proiecte individuale şi de echipă implementate în peste 100 de companii de diferite mărimi şi din diferite industrii, atât româneşti, cât şi multinaţionale. El este membru al Federaţiei Internaţionale de Coaching (ICF), al European Mentoring & Coaching Council (EMCC) şi membru fondator al Asociaţiei Române pentru Coaching (ARC).

Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP