Experiment Big Brother cu Facebook şi Twitter. Închişi în reţea
- 15 Aprilie 2010 |
- PR Romania

Drept rezumat jurnaliştii nu au tras concluzii generale, în afară de cea că mediile tradiţionale şi reţelele sociale nu se substituie reciproc, ci sunt complementare. Au rezultat însă nişte concluzii particulare importante.
Explozia unui avion
Au fost surprinşi de viteza cu care ştirile twitter se răspândesc asemenea unui bulgăre de zăpadă. Ştiau despre asta la modul teoretic, însă nu îşi imaginaseră că este atât de rapid. Unul dintre jurnalişti a adus exemplul unui bărbat, care a fost arestat surprinzător în Rusia şi a putut informa prin intermediul smartphone-ului său un jurnalist despre incident.
O ştire, cum că în oraşul Lille s-a petrecut o explozie puternică a determinat peste 5000 de utilizatori facebook să intre într-un grup corespunzător în reţea. Mai târziu s-a dovedit că a fost vorba numai de zgomotul unui avion care trecuse pragul vitezei sunetului.
O altă concluzie importantă a fost cât de mult lipseşte varietatea şi funcţia explicativă a mediilor tradiţionale. Jurnaliştii au aflat acest lucru cu ajutorul unei comunicări, conform căreia Georges Frêche, fost primar în Montpellier şi cunoscut socialist populist de dreapta, a făcut nişte afirmaţii antisemite la adresa fostului premier Laurent Fabius.
Aici a lipsit pentru încadrare informaţia de fond şi contextul în care au fost făcute aceste afirmaţii.
Fără ştiri din străinătate
Participanţii au mai observat şi ierarhia schimbată a ştirilor. În timp ce tema principală în medii era greva angajaţilor Căilor Ferate, la twitter se afla pe primul loc o ştire de bulevard: doamna ministru a Justiţiei franceze Michèle Alliot-Marie şi ministrul de interne Brice Hortefeux nu se pot suferi.
Se pare că utilizatorii reţelelor sociale se preocupă mai mult de lucrurile minore din propria ţară decât de ceea ce se întâmplă în afara graniţelor ei. Jurnalistul canadian a rezumat experienţa sa după cum urmează: "Este de necrezut, cât de mult efort trebuie să depunem pentru a primi o bucăţică de informaţie, care în vechile medii ne-ar fi fost pusă la dispoziţie de la sine înţeles."
Sursa PR-Journal.de