29032024

Back Eşti aici:Home News Comunicate de presa CSR si inovatie - prima zi de conferinte CSR'09

CSR si inovatie - prima zi de conferinte CSR'09

Pin It

Prima zi a Conferintei Internationale de Responsabilitate Sociala Corporatista, eveniment marca Saga Business&Community, a reunit 15 vorbitori romani si internationali care au impartasit mediului de afaceri romanesc din expertiza lor in CSR. Nikos Avlonas, Managing Director la Centrul de Excelenta si Sustenabilitate, a vorbit despre perspectivele actuale in CSR. Conform prezentarii domniei sale in America si Japonia, companiile raporteaza cel mai mult despre activitatile de CSR, existand o adevarata cultura in acest sens. In Europa, proiectele de CSR sunt axate pe implicarea partenerilor de interes, integrarea problemelor sociale si de mediu in strategia corporatiilor cat si pe raportarea activitatii de responsabilitate sociala catre partenerii de interes. In Europa Balcanica si de Est , PR-ul domina CSR-ul , aici existand in special tendinte axate pe filantropie. "In aceasta perioada de criza, multe companii sunt supuse riscului. Responsabilitatea sociala corporatista trebuie privita ca o investitie, nu ca un cost. Ce ar trebui sa faca companiile? Sa dezvolte o strategie bazata pe cele mai bune practice internationale, sa castige implicarea partenerilor de interes, sa creeze un departament special de CSR, sa defineasca indicatorii de performanta pentru a masura responsabilitatea sociala si a o raporta."

Ce nu ar trebui sa faca? Sa nu faca doar filantropie, sa nu fie reticente fata de programele sociale si de mediu, sa nu aplice asa numitul procedeu “greenwashing” – prezentarea voit eronata a produselor companiei ca fiind eco-friendly (justificarea costurilor scazute prin orientarea eco). 

Solutie: Regandirea practicilor vechi de responsabilitate sociala corporatista. Organizatiile, in aceasta epoca, nu mai sunt judecate numai dupa puterea financiara, au devenit relevante atat implicarea sociala cat si implicara in probleme legate de mediu.

Thomas Osburg, Director Coprorate Affairs pe Europa al Intel Corp, a declarat : “Compania noastra nu dezvolta activitati de sponsorizare propriu-zise. Vrem, in primul rand sa fim parteneri si abia apoi cetateni ai lumii iar compania noastra este premiata constant pentru activitatea de CSR”. “Comunicand practicile de responsabilitate sociala corporatista sustinem insasi cauza CSR-ului”. La intrebarea: “Cum implementati Responsabilitatea Sociala Corporatista la nivelurile de baza?” , acesta a raspuns ca se axeaza foarte mult pe comunicarea interna si implicarea angajatilor in alte programe.

Principele Radu de Romania le-a vorbit participantilor despre importanta sectorului privat in dezvoltarea tarii noastre. “....Consider ca munca voastra, a sectorului privat, este extrem de importanta pentru societate. Ideea ca institutiile publice sunt responsabile de natiune, in timp ce mediul privat are libertate de exprimare este o idée invechita […] In realitate lumea pe care voi o reprezentati (cumuland conceptele de proiecte, bani, produse, visuri implinite ...) este din ce in ce mai responsabila. O lume ce ofera educatie, exemplu de claritate, viziune si cateodata cercetare .”

Paolo Chighine, Director de Relatii Externe ENEL Romania, a vorbit despre programele de responsabilitate sociala din cadrul companiei, despre organizatia ENEL Cuore si despre ce proiecte sustin la nivel global si local.


A consemnat Rebeca Pop, Senior Editor PR Romania

Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP