02032024

Back Eşti aici:Home Interviuri Experti romani Ingredientele unui lider de succes: viziune, initiativa si curaj. De vorba cu Valeria Szabo, Program Manager IIE European Office

Ingredientele unui lider de succes: viziune, initiativa si curaj. De vorba cu Valeria Szabo, Program Manager IIE European Office

Pin It
valeria_szaboÎn cadrul programului de burse universitare Scholar Leader al GE Foundation, aflat anul acesta la cea de-a treia ediţie în România, GE Foundation şi Institute for International Education dezvoltă potenţialul de lider a 15 studenţi români. Care consideraţi că sunt abilităţile pe care trebuie să le aibă aceşti studenţi pentru a deveni lideri de top?

În opinia mea, liderii de succes din ziua de azi, aşa cum este Jeff Immelt, au o viziune asupra poziţiei pe care îşi doresc să o atingă compania peste douăzeci de ani, dar şi curajul şi iniţiativa de a-i mobiliza pe toţi cei din jurul lor să depună eforturi pentru a atinge obiectivele comune. Imaginaţia şi inovaţia sunt termenii cheie pentru a realiza acest lucru precum şi disponibilitatea la schimbare şi adaptare la noi situaţii, esenţiale într-o lume atât de dinamică. Bineînţeles, abilităţile foarte bune de organizare şi comunicare sunt premise de bază, la fel ca şi abilitatea de a-ţi alege o echipă formată din experţi în domeniile lor. Liderii de top nu trebuie să fie experţi în toate domeniile, însă este esenţial să aibă o imagine clară asupra elementelor cheie şi să îi lase pe ceilalţi să-si exercite expertiza. Tocmai de aceea programul de burse universitare Scholar Leader al GE Foundation pune un accent atât de puternic pe competenţele de lider şi urmăreşte să creeze lideri regionali, astfel încât aceşti studenţi de valoare să poată reuşi într-o economie globală.

GE Foundation este o organizaţie proactivă, care a ales să identifice problemelor/lipsurile cu care se confruntă societatea şi să investească mai apoi în proiecte în acest sens. Care sunt domeniile în care doriţi să vă extindeţi activitatea, în afară de cel educaţional, în care deja investiţi, şi de ce?

Iniţial, GE Foundation, ramura filnatropică a GE , a fost creată pentru a sprijini dezvoltarea proiectelor educaţionale în SUA, însă organizaţia şi-a extins activitatea şi în aspecte legate de mediu, politici publice şi drepturile omului,  în întreaga lume.

În domeniul educaţiei, GE Foundation susţine iniţiative de impact, care pot îmbunătăţi efectiv accesul la educaţie publică şi care determină creşterea standardul de calitate. La nivel internaţional, GE Foundation dezvoltă în mod constant programe noi. Printre programele educaţionale internaţionale aflate în curs de derulare se numără: „Girl Education in Africa”, menit să îmbunătăţească nivelul calităţii educaţiei primare pentru fete. De asemenea, în colaborare cu Institute of International Education, GE Foundation oferă 200 de burse studenţilor care provin din peste 100 de universităţi din Brazilia, Canada, Republica Cehă, Ungaria, India, Indonezia, Coreea, Malaiezia, Mexic, Polonia, România, Tailanda, Vietnam şi Marea Britanie.

Mai mult, Fundaţia este foarte activă şi în plan social, implicându-se constant în susţinerea victimelor unor dezastrea naturale precum uraganul Katrina sau tsunami-ul din Indonesia.

În anul 2008, GE Foundation a donat 20 de milioane USD pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale publice din Ghana, iar recent, reprezentanţii fundaţiei au anuntat că 20 de milioane USD vor merge către organizaţii care se ocupă de acoperirea nevoilor de bază cum ar fi hrană, îmbrăcăminte şi adăpost, nevoi în creştere ca urmare a efectelor recesiunii.

La nivel internaţional, GE Foundation a dezvoltat programe precum: Matching Gifts, prin intermediul căruia angajaţii pot realiza donaţii, şi GE Star Awards, prin intermediul căruia copiilor angajaţilor li se oferă sprijin financiar pentru studii. Care consideraţi că sunt beneficiile pe care programele sociale şi educaţionale dezvoltate cu şi pentru angajaţi le aduc companiei în contextul crizei economice actuale?

GE Foundation a creat un concept de program corporativ de dublare a donaţiilor încă din 1954, pentru a susţine şi încuraja acţiunile caritabile ale angajaţilor, contribuind cu câte un dolar pentru fiecare dolar donat de angajaţi. Astăzi, programul GE Foundation Matching Gifts reprezintă o parte importantă din activitatea Fundaţiei, donaţiile dublate ridicându-se la aproximativ 34,9 milioane USD, in anul 2008.

„Matching Gifts” consolidează legăturile dintre angajaţi şi companie şi totodată îi ajută pe aceştia să simtă că pot schimba ceva, că pot fi activi in zona umanitara şi să fie cetăţeni responsabili. Programul „GE Star Awards” a fost creat pentru a-i sprijini pe angajaţi să facă faţă cheltuielilor tot mai mari din primul an angrenate de începerea studiilor universiare ale copiilor.  Programul generează un sentiment de siguranţă, ceea ce în contextul actual, devine chiar mai important decât în trecut.

„GE Star Awards” oferă burse de studii competitive copiilor angajaţilor şi pensionarilor GE din întreaga lume ceea ce este o investiţie indirecta în angajaţi, fiind un semn apreciere şi încredere. 275 de copii ai angajaţilor şi pensionarilor eligibili GE din întreaga lume au beneficiat în anul 2007 de burse în valoare de 1 milion USD, în cadrul acestui program.

Cum reuşiţi să evaluaţi programele pe care le desfăşuraţi?

Institute of International Education (IIE) – instituţia care gestionează programul universitar Scholar Leaders în numele GE Foundation – cere întotdeauna feedback din partea studenţilor câştigători pentru a evalua cât de benefic este  programul pentru ei. De asemenea,  şi noi urmărim evoluţia participanţilor la program pentru a observa progresul efectiv pe care l-au înregistrat din momentul acordării bursei. Unii dintre ei ajung să lucreze la GE, alţii au cariere internaţionale în alte domenii. Ne bucură foarte mult să vedem că feedbackul pe care îl primim de la ei se reflecta în evoluţia lor profesională, deoarece, dupa cum ne-au mărturisit câştigătorii, programul le oferă ceva special şi unic prin elementele componente: formarea competenţelor de lider, interacţiunea cu directorii GE, accesul la o reţeaua regională a viitorilor lideri şi conştientizarea faptului că este foarte important să ofere ceva în schimb comunităţilor din care fac parte.


Valeria Szabo este Manager de program la Institutul International pentru Educaţie. Lucrează pentru IIE de 9 ani, activând în cadrul programului Scholar Leader, desfăşurat în colaborare cu GE Foundation. Acest progrmal se deasfăşoară  în special pentru statele din Europe Centrală şi de Est (România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă), iar în cadrul acestuia se realizează o competiţie în universităţi din statele respective,  identificându-se 15 studenţi aflaţi în al doilea an de studii, cu rezultate bune la învăţătură.

Interviu realizat de Rebeca Pop, Forum for International Communications
Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP