Inginerie sau publicitate?

Alexandra Colea„Este greu să-ți schimbi domeniul...”această propoziție m-a bântuit câteva săptămâni la rând, până într-o zi în care am venit cu completarea „dar nu este imposibil”.

Situația stă în felul următor: există persoane care nu își găsesc din prima „calea”, care nu știu pe ce domeniu se pliază mai bine și care caută alternative apropiate de ceea ce consideră că le place să facă.

Este simpatic pentru că mă număr printre acele persoane și, astfel, după patru ani de facultate am ajuns să am o diplomă de inginer și o dorință imensă de a lucra în publicitate.

Inginerie sau publicitate?
Două noțiuni care par paralele, două lucruri din filme diferite. Asemănarea dintre aceste domenii este că sunt dinamice, necesită învățare continuă și actualizare constantă, iar diferența este că în publicitate există componenta creativă și diversitatea unei zile de lucru. Asta e frumusețea: într-o zi poți s-o ții numai în ședințe, în alta poți să fii la un eveniment, în a treia zi să fii la birou, uitată printre Excel-uri sau, cine știe, o altă zi poate fi presărată cu câte puțin din fiecare.

Cum am ajuns aici?
Nu am descoperit care mi-e drumul înainte de facultate, poate pentru că în acel moment a fost multă presiune, poate pentru că m-am grăbit, poate pentru că nu am acordat foarte multă importanță, poate, poate... Cert este că mi-am dat seama încă din primul an că ceva nu este în regulă, și anume în momentul în care am început să activez într-un ONG. Pentru mine a fost acel loc în care am învățat puțin din fiecare, de la ședințe de brainstorming la modificări în „Paintoshop” și de la coordonarea de persoane la organizarea de evenimente pentru studenți. Aceste activități extra mi-au stârnit curiozitatea pentru publicitate, așa că am urmat câteva cursuri pentru a testa dacă vreau să fac asta opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână.
De descoperit ce îmi place am descoperit, dar întrebarea care urmează este: cum te infiltrezi? Atunci încep căutările pentru posturi libere, te uiți după internshipuri, fie ele și neplătite, apelezi la cunoștințe sau chiar te îndrepți către poziții micuțe, dar în cadrul unei agenții și acumulezi tot ce se poate. Secretul este să fii hotărât, să vrei să înveți și să primești o șansă, pentru că sunt rare cazurile în care angajatorul își asumă un astfel de „risc”.

Mă ajută diploma de inginer?
Mediul tehnic din care am venit, alături de componenta de voluntariat m-au ajutat foarte mult să am o gândire logică, să privesc și din altă perspectivă și să învăț lucrurile de bază într-un timp scurt. În agenție mi-am dat seama că realitatea creată în ONG-uri diferă de ceea ce se petrece de fapt. Ca voluntar, organizam activități conform cu ceea ce credeam noi că are nevoie un student, fără ceva palpabil în spate. În viața reală, fiecare activitate trebuie să aibă logică, să fie omogenă și să fie bazată pe nevoile reale ale clientului.

Cum mă simt până acum?
Mai sunt multe de învățat, multe de făcut, sunt abia la început de drum, dar mă simt fantastic. Am momente dese în care conștientizez că sunt în locul potrivit și că echipa din care fac parte este deosebită și înțelegătoare. Mă bucur foarte mult că am trecut de acel „ce greu este...”.


 

Alexandra Colea, funny account executive pastel