Revenirea treptată a situaţiei economice generează mobilitate pe piaţa muncii din SUA

jobsVeştile recente privind îmbunătăţirea situaţiei economice par să-i determine pe oameni să-şi caute locuri noi de muncă. Conform celui mai recent sondaj realizat de CareerBuilder, aproape o persoană angajată din 5 (19%) plănuieşte să-şi părăsească locul actual de muncă şi să se angajeze în altă parte, iar 9% dntre respondenţi declară că plănuiesc să–şi caute un nou loc de muncă în 2011.  Sondajul a fost realizat între 5 şi 23 noiembrie 2009 şi a avut un eşantion de 5200 de angajaţi.

Mulţi angajatori au trebuit să aplice măsuri împotriva problemelor financiare, forţându-i în acelaşi timp pe angajaţi să suporte situaţii dificile. Una din 10 dintre persoanele angajate la firme care au tăiat beneficiile salariaţilor declară că vor mai rămâne la actualul loc de muncă doar şase luni sau chiar mai puţin. Mai mult decât atât, 27% dintre persoanele care nu au primit o promovare sau o mărime de salariu în 2009 îşi vor părăsi poziţiile actuale în mai puţin de un an dacă nu primesc astfel de recompense pentru munca lor. Aproape unul din 5 angajaţi (18%) al căror salariu a fost redus  declară că vor mai rămâne la actualul loc de muncă pentru cel mult şase luni. Doar 61% dintre respondenţi au fost mulţumiţi de locul lor de muncă anul trecut, comparativ cu 70% în 2008.

Rezultatele cheie ale studiului vizează diferite aspecte, precum:

Salariul – 57% dintre persoanele angajate nu au primit anul trecut nicio mărire de salariu, comparativ cu 35% care nu au primit măriri de salariu în 2008. Dintre persoanele care au primit măriri de salariu, 28% au primit o creştere de 3% sau mai puţin. 71% dintre angajaţi nu au primit bonusuri. Pentru a-şi menţine o situaţie financiară stabilă, 8% dintre respondenţi şi-au luat un al doilea job. Aproape unul din 5 (19%) respondenţi plănuieşte să-şi găsească un al doilea job în 2010, pentru a-şi suplimenta veniturile.

Evoluţia în carieră – 28% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de oportunităţile de avansare în carieră oferite de angajatorii lor actuali. 90% dintre angajaţi nu au primit nicio promovare în 2009, în timp ce aproape un sfert dintre ei (23%) consideră că sunt trecuţi cu vederea.

Schimbarea profesiei actuale – 20% dintre respondenţi plănuiesc să-şi schimbe profesia sau să lucreze în alt domeniu decât cel actual în următorii doi ani. Motivele pentru acest lucru sunt: dorinţa de a avea o profesie mai interesantă (67%), un salariu mai mare (54%) mai multe oportunităţi pentru carieră (41%) şi o stabilitate mai mare a locului de muncă (36%). Pentru a dobândi aptitudini noi, 12% ar fi dispuşi să se întoarcă la şcoală.

Echilibrul dintre viaţa personală şi locul de muncă – Aproape un sfert (23%) dintre salariaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de echilibrul actual dintre viaţa lor privată şi viaţa profesională. Procentul a crescut faţă de 2008, când 18% dintre respondenţi au declarat acest lucru.

Training-uri şi educaţie – 26% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de oportunităţile de training şi educaţie oferite de angajatorii lor actuali.

Leadership-ul organizaţional – Aproape un sfert (23%) dintre muncitori le dau note mici sau foarte mici liderilor de corporaţii. Respondenţii au scos în evidenţă incapacitatea acestora de a ridica moralul angajaţilor (35%), întreprinderea unor activităţi foarte puţin transparente (30%) şi faptul că schimbările majore au fost făcute fără niciun avertisment (28%).

Studiul a fost realizat în Statele Unite de către Harris Interactive la solicitarea CareerBuilder.com, având un număr de 5231 de respondenţi, persoane angajate cu vârsta de peste 18 ani.

Mai multe detalii la: http://www.prnewswire.com/news-releases/despite-competitive-labor-market-one-in-five-workers-plan-to-change-jobs-in-2010-new-careerbuilder-survey-reveals-80890002.html