Asociaţia Registrul Român de Lobby propune practicienilor să adere la Codul de Etică al Activităţilor de Lobby

Înfiinţată în 2010, cu scopul de a contribui la promovarea activităţilor de lobby şi advocacy ca parte integrantă a procesului democratic, Asociaţia “Registrul Român de Lobby” oferă practicienilor cadrul necesar de autoreglementare, creând şi adoptând Codul de Etică al Activităţilor de Lobby, pentru a asigura orientări de bază şi standarde pentru conduita reprezentanţilor grupurilor de interese.

”Activitatea de reprezentare a intereselor este un drept legitim garantat prin constituţie, dar în aceeaşi măsură grupurile de interese trebuie să aibă obligativitatea de a acţiona întotdeauna etic şi moral în relaţiile lor cu toate părţile”, a declarat Laura Florea, Preşedinte ARRL.

Ca şi la nivelul instituţiilor europene, acţionând conform Codului de Etică şi desfăşurând activităţi transparente, grupurile de interese profesionale şi de lobby ajută la menţinerea şi creşterea încrederii publice, a încrederii în instituţiile democratice şi a procesului de înfăptuire a politicii publice în România. Structurat în nouă articole, Codul obligă semnatarii la integritate, transparenţă, acurateţe, confidenţialitate, profesionalism, la eliminarea conflictelor de interese, la respectarea instituţiilor publice în faţa cărora reprezintă şi la depunerea de eforturi pentru educarea publicului cu privire la dreptul constituţional de petiţionare.

Totodată, ARRL lansează Registrul Reprezentanţilor Grupurilor de Interese din România, inspirat de modelul Registrului deschis pe lângă Comisia Europeană. Înscrierea în Registru este voluntară, acesta fiind deschis nu doar membrilor asociaţiei, ci tuturor celor care desfăsoară activităţi de reprezentare a intereselor pe lângă instituţiile publice din România. Registrul este on-line şi public pe site-ul Asociaţiei, şi presupune obligativitatea semnării Codului de Etică adoptat de Asociaţie.


Despre Asociaţia Registrul Român de Lobby
ARRL a fost înfiinţată în iunie 2010 cu scopul de a contribui la popularizarea şi promovarea activităţii de lobby, văzută ca fiind o activitate multidisciplinară, ce implică cunostinţe juridice, economice, sociologice şi de comunicare. ARRL funcţionează ca persoană juridică de drept privat, cu caracter nonprofit, neguvernamentală, autonomă şi apolitică. ARRL are ca membri opt companii de consultanţă în domeniu.

Mai multe detalii pe: www.registruldelobby.ro