15 studenţi participă pe perioada verii la programul de internship din cadrul Proiectului Autostrada Transilvania

Pe perioada vacanţei de vară studenţeşti, respectiv între 1 iulie – 30 septembrie, 15 studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca vor participa în cadrul programului „Practica de vară” (Summer Internship) desfăşurat pe şantierul Autostrada Transilvania. Programul de internship este la cea de-a patra ediţie, înregistrând în acest an cel mai mare număr de participanţi de până acum.

Cei 15 studenţi trec în anii III şi IV de studiu şi au ca specializări disciplinele Construcţii civile, Căi ferate, Drumuri şi Poduri şi Construcţii de maşini. Pe perioada internship-ului aceştia îşi vor defăşura activitatea de practică în următoarele departamente din cadrul Proiectului Autostrada Transilvania: terasamente, structuri, echipamente, asigurarea şi controlul calităţii, îmbrăcăminţi rutiere, administrarea organizarii de şantier.

Studenţii participanţi în program vor fi instruiţi de către Departamentul de Mediu, Siguranţa Muncii si Sănătate privind politica Zero Accidente a Proiectului şi au obligaţia de a respecta toate normele de sănătate şi siguranţa muncii.  Studenţii sunt angajaţi cu carte de muncă pe perioadă determinată, având aceleaşi drepturi ca şi restul angajaţilor proiectului.

În cadrul fiecărui departament implicat în programul „Practica de vară” au fost numiţi coordonatori interni care se vor ocupa de îndrumarea şi supervizarea fiecărui student în parte.  Un inginer va fi responsabil pentru un singur student, pe care îl va coordona şi îndruma în conceperea şi redactarea lucrării finale. Aceasta urmează să fie prezentată la sfârşitul activităţii de practică în faţa managerilor departamentelor implicate.

“Este cel de-al patrulea an în care studenţii au posibilitatea de a efectua stagii de practică plătite pe şantierul Autostrada Transilvania. Studenţii au în acest fel ocazia să ia parte la activităţile departamentelor unde sunt repartizaţi, şi de a se familiariza cu mediul de lucru şi practicile de protecţia muncii din cadrul celui mai amplu proiect de infrastructură din Europa din acest moment. De asemenea, studenţii au posibilitatea să se informeze cu privire la oportuniţătile de angajare din cadrul Proiectului, şi de a se alătura echipei Autostrada Transilvania după absolvire”, a declarat Bogdan Sgârcitu, External Affairs Manager în cadrul proiectului Autostrada Transilvania.

Programul „Practica de vară” desfăşurat pe şantierul Autostrada Transilvania a fost promovat în rândul studenţilor prin intermediul prezentărilor susţinute de Departamentul de Relaţii Comunitare în cadrul evenimentelor organizate de către Organizaţia Studenţilor Universităţii Tehnice Cluj-Napoca.

Proiectul Autostrada Transilvania este cel mai mare proiect de infrastructură din Europa. Cu o lungime de 415 km, pe patru benzi, autostrada porneşte din centrul României, de la nord-vest de Braşov, ajungând la graniţa cu Ungaria lângă Oradea, în câmpia Crişanei. Autostrada va lega oraşe precum Braşov, Făgăraş, Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Zalău şi Oradea. Autostrada are 58 pasaje rutiere, 94 pasarele peste autostradă şi 16 noduri rutiere. Beneficiarul acestui proiect de infrastructură este Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Autostrada este construită de către compania americană Bechtel International, Inc. împreună cu partenerul său din regiune, compania Enka Insaat ve Sanayi A.S din Turcia.

Bechtel este o companie internaţională ce activează în domeniul ingineriei, construcţiilor şi management-ului de proiect, având peste un secol de experienţă în proiecte complexe cu locaţii dificile. Având capital privat şi sediul central în San Francisco, compania îşi desfăşoară activitatea în 40 de reprezentanţe cu 40.000 de angajaţi în întreaga lume. În cei 111 ani de realizări, Bechtel a realizat 22.000 proiecte în 140 de tări, 27.000 km de autostradă, 85.000 km de conducte, 10.000 km de cale ferată, 150 centrale nucleare etc.

Enka este cea mai mare companie de proiectare şi construcţii din Turcia şi a 37-a în rândul celor mai mari companii de construcţii din lume, cu o experienţă de peste 50 de ani în domeniul construcţiilor civile şi a proiectării. În 2008, Enka a primit premiul întâi pentru cel mai bun antreprenor străin, premiu acordat de către Asociaţia Antreprenorilor în Construcţii din România.

Cele două companii au o colaborare de peste 20 de ani, câştigându-şi reputaţia unui parteneriat de primă clasă cu experienţă în construcţia de autostrăzi. În regiune, companiile Bechtel şi Enka au gestionat proiectarea şi au construit autostrăzi în Turcia, Croaţia şi Albania.