Mihai Eminescu Trust şi Citibank reînvie meşteşugurile tradiţionale ale satelor din Transilvania

Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET) a lansat proiectul „Sprijin pentru întreprinzătorii din mediul rural”, cu suport financiar din partea Citi Foundation, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc duminică, 31 mai, în ansamblul bisericii fortificate din satul Viscri (Patrimoniu Mondial UNESCO).

Proiectul se derulează pe parcursul a doi ani, are un buget total de 124.000 USD şi cuprinde un set de măsuri menite să contribuie la dezvoltarea economică durabilă a comunităţilor rurale din zona de sud-est a Transilvaniei.

Parte integrală din programul „Satul de-sine-stătător” al Fundaţiei MET (www.mihaieminescutrust.org), prin care de peste 10 ani se desfăşoară acţiuni de revitalizare a satelor prin conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului lor natural şi cultural unic, proiectul „Sprijin pentru întreprinzătorii din mediul rural” se adresează meşteşugarilor, producătorilor agricoli şi operatorilor de turism locali care doresc să-şi înfiinţeze sau dezvolte activităţi economice şi să creeze locuri de muncă în satele unde locuiesc.

„Întreprinzătorii care vor primi sprijin prin acest proiect sunt selectaţi în aşa fel încât dezvoltarea micii lor afaceri să aducă beneficii multiple la nivel local şi să contribuie la păstrarea valorilor tradiţionale autentice ale satelor,” a spus Luminiţa Holban, director al Fundaţiei MET. „Astfel, vom ajuta meşteri care lucrează cu metode tradiţionale în domeniul fierăriei, tâmplăriei, zidăriei şi dulgheriei, vom organiza cursuri de instruire în aceste domenii, vom sprijini familii locale să-şi amenajeze case de oaspeţi pentru turism cultural şi eco-turism, vom acorda consultanţă şi ajutor financiar micilor fermieri care doresc să primească certificare bio pentru produsele lor şi vom promova produsele locale prin intermediul unui website şi al unui mic magazin.”

„Acest proiect este pe deplin compatibil cu strategia Citi în domeniul responsabilităţii sociale. Avem drept obiectiv principal dezvoltarea economică durabilă a comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea, iar atunci când aceasta este asociată cu conservarea tradiţiilor şi a moştenirii culturale, putem spune că o comunitate se află într-un proces de evoluţie sustenabilă. Economia are o aplicabilitate foarte largă şi o flexibilitate deosebită şi în afara domeniului de business, devenind alternativa practică a unei vieţi mai bune. Este o plăcere deosebită pentru Citibank să ofere oamenilor din comunităţile rurale transilvănene această şansă pentru o viaţă mai bună," a declarat Cristina Constantinescu, Director Comunicare Citibank România.

Despre Fundaţia MET:

Mihai Eminescu Trust este o fundaţie non-profit româno-britanică, activă în România de peste 10 ani, în domeniul conservării patrimoniului cultural şi natural şi al revitalizării comunităţilor rurale. Sub patronajul Alteţei Sale Prinţul de Wales, fundaţia implementează programul „Satul de-sine-stătător”, prin care s-au realizat până în prezent numeroase proiecte: restaurarea a peste 500 de clădiri cu valoare istorică din 29 de localităţi, instruirea a 120 de persoane în tehnici de construcţii şi restaurare, amenajarea a 10 case de oaspeţi pentru turism cultural şi eco-turism, pregătirea a 20 de persoane în domeniul agroturismului, revitalizarea unei livezi ecologice de peste 100 ha unde se produce suc de mere ecologic, administrarea Rezervaţiei Breite Sighişoara şi multe altele.

Despre Citi:
Citi este prezentă în România începând din anul 1996 şi furnizează produse şi servicii financiare companiilor naţionale şi internaţionale, companiilor mici şi mijlocii, sectorului public, organizaţiilor non-profit şi persoanelor fizice. Citi, cea mai importantă companie internaţională de servicii financiare, deţine 200 de milioane de conturi de clienţi în peste 140 de ţări din lume. Prin intermediul celor doua unităţi operaţionale, Citicorp şi Citi Holdings, Citi furnizează persoanelor fizice, companiilor, guvernelor şi instituţiilor o gamă largă de produse şi servicii financiare, inclusiv credite şi servicii bancare, activităţi bancare şi de investiţii pentru companii, asigurări, garanţii bancare şi managementul investiţiilor. Informaţii suplimentare pot fi găsite la adresa www.citigroup.com sau www.citi.ro.

Despre Citi Foundation:
Citi Foundation este dedicată dezvoltării economice a indivizilor şi a familiilor, în special a celor cu o situaţie financiară precară, în comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea, astfel încât ei să îşi îmbunătăţească standardul de viaţă. La nivel global, Citi Foundation ţinteşte către obiectivele sale strategice, concentrându-se pe următoarele domenii: Microfinanţe şi microîntreprinderi, afaceri mici şi în dezvoltare, educaţie, educaţie financiară şi dezvoltarea aptitudinilor. Citi Foundation lucrează în colaborare cu partenerii săi în domeniile microfinanţe şi microîntreprinderi şi afaceri mici şi în dezvoltare pentru susţinerea programelor ecologice şi inovatoare. Informaţii suplimentare sunt disponibile pe www.citifoundation.com.