Editia 2009 a concursului national de semne urbane ArhitechSIGN si-a desemnat castigatorii

ArhitechSIGN, concursul de semne urbane initiat de catre compania Eltrix, lider in productia de semnalistica, standuri si display-uri din Romania, a decis castigatorii editiei 2009. In urma analizarii si evaluarii celor 38 de lucrari inscrise in concurs, juriul nu a acordat premiul 1 si o mentiune din cele doua, hotarand in schimb sa acorde doua premii 3.  
Premiul 2 a fost acordat echipei formate din studentii Stefanescu Andrei - an V Arhitectura si Marcu Elena - an III Arhitectura pentru lucrarea ,,Se aprind luminile pe Lipscani!”. Cele doua premii pentru locul 3 au fost conferite echipelor Pop Florina - an II Arhitectura, Pavaluca Ioana - an II Arhitectura si Purcaru Simina -  an II Arhitectura pentru lucrarea ,,Walking Through Light” respectiv Panait Alina - an III Arhitectura si Maria-Daria Oancea - an III Arhitectura pentru lucrarea ,,Urban Zoo”. Mentiunea a revenit studentului Remus-Eugen Frunza – an VI Arhitectura, pentru lucrarea intitulata ,,Pasaje luminate”. Toti studentii premiati sunt de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM) – Bucuresti.

Juriul concursului a fost alcatuit din reprezentanti prestigiosi ai breslei arhitectilor: Arh. Dan Marin - Vice-presedinte OAR Bucuresti, Arh. Iulia Stanciu - Conf. Dr. UAUIM, Arh. Bruno Andresoiu - Director Igloo Media, Arh. Dorin Stefan Adam - Lector Drd. UAUIM si Daniel Neculce - Director de Marketing si Comunicare al companiei organizatoare.

Dorin Stefan Adam, Lector Drd. UAUIM, coordonatorul temei concursului: "Juriul a constatat ca majoritatea participantilor au inteles bine tema concursului, contextele diferite de amplasare, dar raspunsurile la tema de concurs nu au fost suficient nuantate. Am observat tendinta majoritatii studentilor de a opta pentru rezolvari figurative. Solutiile care au rezolvat ganguri sau pasaje de trecere au avut un raspuns adecvat temei. Nu am acordat premiul 1 pentru ca a lipsit partea de informatii care sa le propulseze pe un posibil loc castigator. Interventiile de semne luminoase la nivelul pavimentelor au fost apreciate ca  o posibila solutie si, de asemenea,  a fost apreciat si demersul acelor candidati care au propus corpuri de iluminat a caror energie se bazeaza pe resursele naturale si surse regenerabile."

Lucrarea premiata cu locul 2 a fost notata pentru corectitudinea si simplitatea rezolvarii spatiului public prin amplasarea unui obiect care genereaza lumina. S-a apreciat designul corpului de iluminat public stradal, precum si scara justa a acestuia raportata la amplasamentul propus, lucrarea fiind premiata si pentru fezabilitatea acesteia.

"Proiectul isi propune <sa lumineze> trecutul, sa faca legatura cu prezentul, intre oras si istoria sa, intre cetatean si spatiul public. Corpurile de iluminat sunt discrete in sit, dar toate la un loc pot crea jocuri de lumini, care sa redea trasaturile unui spatiu public reprezentativ pentru Bucuresti. <Se aprind luminile pe Lipscani!> este un eveniment al fiecarui final de zi, care anima intreaga zona a centrului istoric.” declara Stefanescu Andrei, membru al echipei castigatoare a locului 2.
Eltrix - compania initiatoare a conceptului si a concursului ArhitechSIGN a decis sa construiasca acest obiect.

De asemenea, juriul a apreciat cele 2 lucrari care au primit fiecare premiul pentru locul 3: lucrarea  ,,Urban Zoo” si lucrarea ,,Walking Through Light”.

Conform juriului, lucrarea ,,Urban Zoo” rezolva forte bine un spatiu urban, facand dovada intelegerii acestuia si a factorului uman care-l populeaza si a fost considerata ca avand reale valente plastice. A fost apreciata atat pentru contemporaneitatea rezolvarii sale si pentru discretia acestuia, cat si pentru originalitatea ideii si singularitatea acesteia la nivelul lucrarilor prezente in concurs.

Panait Alina, membra a ehipei castigatoare a locului 3 pentru proiectul <Urban Zoo>, a declarat:
,,Propunerea a avut ca punct de plecare ipoteza unui Bucuresti virtual, care dupa lasarea noptii isi schimba caracterul transformandu-se intr-o gradina zoologica urbana. Metamorfoza vietii urbane, intre noapte si zi e prilejul trecerii din sfera realitatii catre orasul virtual al imaginatiei, in care animalele patrund si isi aleg locurile de hibernare lasandu-se vazute de locuitorii orasului cu care intra in interactiune. Situl ales propune una din variantele de materializare a ideii, aceasta urmarind realizarea unei serii de buzunare urbane, in care locuitorii orasului pot intra in contact cu instalatiile luminoase zoomorfe, a caror modalitate de dispunere difera in functie de fiecare posibila locatie.”

Lucrarea ,,Walking Through Light” a facut dovada intelegerii perfecte a temei prin simplitatea rezolvarii sale. Solutia reprezinta o rezolvare optima a schimbarii starii unui astfel de amplasament/spatiu - gangul.

"Proiectul propune marcarea accesului dinspre Calea Victoriei a Pasajului Vilacrosse. Lumina scoate in evidenta, creeaza relief, confera siguranta. Solutia consta in amplasarea unor panouri cu striatii verticale pe peretii laterali şi orizontale pe tavan, transformand gangul intr-un tub luminos. Trecatorul, parcurgand grabit Calea Victoriei pe timpul noptii, cu privirea in jos, atent la slalomul printre gropi şi masini parcate, este atentionat de lumina care inunda trotuarul la un moment dat; isi ridica privirea şi observa gangul pe langa care ar fi trecut altfel din inertie. In timpul zilei panourile striate reflecta atat lumina naturala care patrunde in gang cat şi lumina galbena provenita de la luminator, creand o ambianta placuta şi atenuand diferenta de iluminare dintre cele doua capete ale gangului. Rezultatul este un joc de culori şi sclipiri, ce schimba atmosfera in functie de momentele zilei, emite sau absoarbe lumina, mentinandu-şi permanent caracterul de semn urban.“ declara Pavaluca Ioana, membra a echipei castigatoare a locului 3 pentru proiectul <Walking Through Light>.

Ana-Maria Ionescu, membru CA Eltrix: "Tema din acest an, Spatiu si Lumina, a fost legata de rezolvarea unor amplasamente cu caracter diferit (piateta, gang, trotuar, scuar, pasaj). Prin intermediul unor semne de mici dimensiuni si prin folosirea luminii scopul temei a fost recastigarea semnificatiei spatiilor propuse. ArhitechSIGN isi doreste sa atraga atentia asupra necesitatii existentei unor semne urbane cu rol atat functional, dar mai ales de creare de stare de bine. Intentionam sa derulam si in anii urmatori concursul si ne dorim sa reusim sa implicam cat mai multi specialisti care au legatura cu spatiul urban, in incercarea de a contribui astfel la rezolvarea, din punct de vedere al semnelor urbane, a necesarului unei capitale europene, cum este Bucurestiul.”

Lucrarile castigatoare precum si cele mai apreciate lucrari inscrise in concurs vor fi expuse in cadrul Anualei de Arhitectura - care se va desfasura in luna mai la Bucuresti - in timpul careia se va desfasura si premierea castigatorilor. Astfel, studentii vor avea si posibiliatea sa discute cu membrii juriului referitor la lucrarile inscrise.

Comunicare proiect: Proiectul a fost comunicat prin site-ul concursului, prin parteneriate media, postere, campanie pe bloguri si PR. De asemenea, un rol important le-au avut prezentarile temei realizate la UAUIM, in prezenta studentilor.

ArhitechSIGN este un concept initiat de compania Eltrix, care isi propune sa atraga atentia asupra necesitatii existentei unor semne urbane cu rol atat functional, dar mai ales estetic. Prin intermediul concursului adresat studentilor arhitecti, ArhitechSIGN prezinta idei care pot reprezenta puncte de plecare in vederea realizarii unor semne urbane, care sa devina mai apoi landmark-uri intr-un Bucuresti sarac in astfel de elemente.

Eltrix este cel mai mare producator de semnalistica, standuri si display-uri din Romania si unul dintre liderii regionali in domeniu.
Proiectele castigatoare cat si celelalte proiecte inscrise in concurs se regasesc pe site-ul concursului, www.arhitechsign.ro, la sectiunea <GALERIE>.