Chestionar PRoust: Raisa Beicu

Raisa Beicu

Raisa ocupă în prezent poziția de PR Manager la Globalworth, liderul pieței de birouri din România. Înainte de a lucra în real estate, a profesat timp de șase ani în domeniul auto – unde a trecut de la comunicare internă, la comunicare externă și corporate sponsorship.

Pasionată de literatură, Raisa a colaborat cu diverse publicații precum Harper’s Bazaar sau Marie Claire și ia interviuri unor mari autori internaționali, cum ar fi Jonathan Franzen, Jón Kalman Stefánsson, Sarah Perry, Azar Nafisi sau Akhil Sharma. Scrie pe blogul personal și face voluntariat de câțiva ani cu copii din medii rurale defavorizate, în încercarea de a-i ajuta să înțeleagă că visurile pot depăși ulița pe care copilăresc.

Iată răspunsurile Raisei la chestionarul lui PRoust :)

1.    Calitatea pe care doresc s-o întâlnesc la un om de PR
    Integritatea.

2.    Îndeletnicirea mea preferată în PR
    Legăturile dintre oameni și idei.

3.    Locul ideal pentru practicarea acestei meserii
    Într-o cafenea, cu căștile în urechi, și un flat white pe masă. Deși nu mă pot plânge deloc nici de locul din care o fac acum, căci     lucrez în zona de nord a orașului, într-un birou care este o adevărată galerie de artă.

4.    Ce preţuiesc la colegii de breaslă
    Apreciez la colegii de breaslă ceea ce apreciez, de fapt, la industrie: fac(em) mereu altceva, sunt(em) creativi și mereu conectați. Cred că e un mare plus să ai un job atât de puțin plictisitor.

5.    Prima mea amintire din PR
    Un internship de 3 luni de zile la agenția de PR pe care o conducea atunci Gabriela Lungu. De fapt, am prins ultimele ei 3 luni acolo - apoi a plecat în afara țării, în cariera internațională pe care o știm cu toții. Eram foarte curioasă de cum se întâmplă lucrurile și am nimerit în același stagiu cu doi dintre prietenii mei cei mai apropiați. Nu voi uita niciodată începutul acela: a fost greu, intrigant, amuzant, suficient cât să mă convingă să continui. Și mă bucur sincer c-am reușit să lucrez măcar un pic cu Gabriela Lungu – este un om pe care chiar ți l-ai dori alături într-un start (și nu numai). Mi-a oferit un cadru și repere pe care le am și-acum cu mine.

6.    Cel mai frumos lucru care s-a spus despre mine vreodată
Ești cel mai puternic om fragil pe care l-am cunoscut vreodată.

7.    Principalul defect al omului de PR
    Poate deveni superficialitatea, venită de multe ori dintr-un research greșit/ incomplet. Uneori, fiind un volum mare de muncă și o diversitate a proiectelor, intervine acel „go with the flow”, pe care nu ar trebui să îl ținem deloc pe-aproape.

8.    Cuvântul din PR pe care îl folosesc cel mai des
    Analiza rezultatelor – după o campanie la care am muncit cu toții extrem de mult, așteptăm să vedem și rezultatele tangibile, cum și dacă au fost atinse obiectivele.

9.    Feedback-ul de care mă tem cel mai tare
    Cel mai tare, de fapt, mă supăr când nu primesc feedback. Cred că am învățat în timp cum să gestionez feedback-ul, fie el unul negativ, însă cel mai greu este de interacționat cu echipele, oamenii sau situațiile în care nu există acest tip de onestitate.

10.    Greşeala din PR care îmi provoacă râsul
    Limbajul dezumanizat, cum îi zic eu. Limbajul de lemn, pe care îl capeți atunci când lucrezi într-un domeniu anume și nu suplimentezi prin lecturi sau activități extra, care te țin în zona conversațiilor fluente/ firești.

11.    Greşeala din PR care îmi provoacă plânsul
    Româna prost scrisă. Prin extindere, îmi vine să plâng când întâlnesc oameni din PR fără cultură generală. Cu-atât mai mult, în domeniul nostru este nevoie de oameni isteți, care înțeleg intertextualități, contexte, fac sinapse. Pe lângă actualitatea politică și cea a business-ului în care activează, un om de PR trebuie să știe artiști contemporani, să meargă la evenimente, să aibă conturi de Netflix, Spotify, să încerce Tik Tok, să frecventeze muzee, cafenele nou deschise, să meargă la concerte, să știe ce spectacol a mai scos Radu Afrim și tot felul de astfel de direcții care formează cultura în care trăim și pentru care propunem idei, activări, proiecte. Omul de PR trebuie să fie un om curios, activ și prezent cam peste tot.

12.    Statusul profesiei la care visez
    Cel mai mult îmi doresc să devină o profesie mai respectată, iar pentru asta este nevoie de un procent mare de profesioniști care să merite pe deplin respect. Să nu mai existe greșeli gramaticale într-o profesie care fix cu limbajul se ocupă, să fie proiecte gândite și implementate inteligent, să existe etică. Visez ca profesia noastră să fie în practică așa cum este în teorie: o meserie a oamenilor conectați, cu multe idei salvatoare, un soi de pilon al caracterelor și formelor acestora. Și cred că doar așa vom scăpa de percepția că toată lumea se pricepe oricând și oriunde să facă PR.

13.    Ideea mea despre PR nirvana
    Have no fear!

14.    Omul de PR al viitorului
    Este unul foarte digitalizat.

15.    „Greii” industriei cu care aş vrea să colaborez
    Aneta Bogdan.

16.    Eroul meu preferat din PR
    Cred că erou este un termen un pic prea presant, însă am un mare respect pentru comunicarea de criză și, prin urmare, pentru profesioniștii care au o rezistență atât de mare, încât să facă asta ca principală meserie.

17.    Autorul favorit din PR
    Malcolm Gladwell.

18.    Cartea de PR care m-a influenţat cel mai mult
    Am fost mereu foarte interesată de scris. Asta pentru că scrisul e parte din jobul meu, dar și pasiunea mea personală. Așa că, recomand aici câteva titluri care m-au ajutat și pe care le-am cerut și eu la rândul meu de la Cristian Lupșa, în recomandările căruia am tot timpul încredere deplină:

 - On writing – Stephen King
 - On Writing Well -  William Zinsser
- 50 Writing tooles – Roy Peter Clark

19.    Un personaj (actual, istoric sau fictiv) pentru care aş face PR
    Jonathan Franzen, autorul meu preferat. Asta pentru că este genial în ceea ce face, însă destul de controversat, ceea ce mi-ar da foarte multe bătăi de cap. Dar dacă el ar refuza un om de PR, m-aș reorienta către Wes Anderson sau Paolo Sorrentino.

20.    Talentul pe care aş fi vrut să-l am din naştere
    Mi-aș fi dorit să scriu poezie. Citesc foarte multă poezie, în mintea mea gândurile-s foarte des așezate ca niște poeme, cu idei, titluri și tematici, din care mai scot emoții și senzații, însă niciodată nu au ieșit la exterior ca atare. Simt că am zeci de volume în minte, dar le citesc de una singură – ceea ce, pentru moment, mi-e de ajuns.

21.    Cum aş vrea să-mi închei cariera
    Undeva în mediul rural, într-o casă mică și o curte mare, mulțumită de ce-a fost în urmă și fericită de ce mi-a rămas de făcut în față.

22.    Deviza mea în PR
    Deviza mea în PR și, mai ales în viața de zi cu zi, este dintr-o piesă Robin and the Backstabbers. Sunt versurile pe care le cânt ori de câte ori apare o situație de criză (personală sau profesională). Mă ajută să mă detașez și să găsesc soluții. Să nu îngheț în apa rece, ci să cânt pe gheața crăpată, până găsesc modalitatea ideală de-a ajunge la mal:

“Să fugim care încotro    
Cântând pe gheaţa crăpată    
Să ne luăm viaţa la mişto”

23.    Fericirea pe care mi-o visez din ...PR
    Fericirea, în general, vine rar și durează puțin. Dacă aș prinde peștișorul auriu, probabil l-aș ruga ca fericirea să dureze măcar un pic mai mult decât puținul de-acum. Și mă bazez că regula se va aplica pe fiecare domeniu sau bucățică de viață.


Chestionar Proust adaptat de Dana Oancea
Citeste toate interviurile aici: http://www.pr-romania.ro/interviuri/chestionar-proust.html