S-a lansat La firul ierbii, primul centru pentru dezbateri publice și initiative civice din București

Astazi, 13 iunie 2016 s-a lansat « La firul ierbii », primul centru din București pentru dezbateri publice și inițiative civice. Centrul se află într-un spațiu neconvențional : fosta hală industrială de la Industria Bumbacului care fost transformată de un grup de initiativă într-un loc viu și primitor. Lansarea a avut loc cu participarea presei din Capitală și a Ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, precum și a reprezentanților grupului de inițiativă care au demarat acest proiect : Wolfhouse Productions-birou de arhitectură și urbanism, Institutul pentru Politici Publice, Nod Makerspace, atelier de creație și prototipare și Calup, proiect de regenerare urbană. Acestora li s-a alăturat și asociația Odaia Creativă cu proiectul Urban Inc- spațiu platformă pentru experimente, învățare și scalare de noi soluții pentru orașe.

Spațiul de 230 mp este deschis publicului și se adresează cu precădere grupurilor de cetățeni activi sau de inițiativă cetățenească, organizațiilor non-guvernamentale, autorităților publice locale din Capitală, comunității creative, sectorului de business implicat în acțiuni de dezvoltare urbană sau de mobilizare comunitară.

Concret, La Firul Ierbii va găzdui evenimente utile comunității, inițiate direct de membrii acesteia, dar și evenimente proprii « La Firul Ierbii ». De la dezbateri publice la întâlniri de asociații de proprietari de bloc, de la proiecții de filme pe teme utile dezvoltării orașului la evenimente ale grupurilor cetățenești de initiațivă sau  mese rotunde – La firul ierbii va fi deschis pentru bucureșteni și își propune să devină un spațiu ce încurajează dialogul, colaborarea și implicarea tuturor actorilor sociali (cetățeni, autorități) pentru un obiectiv comun : o viață mai bună în oras.

«La firul Ierbii a apărut din nevoia de a aduce împreună cetățenii și autoritățile și de a crea un spațiu primitor care să faciliteze dialogul între aceste entități. Credem în importanța dezbaterilor civice pentru evoluția societății. Bucureștiul are nevoie mai mult ca oricând de un cadru propice în care acestea să se desfașoare. La firul ierbii este un prim pas și sperăm să devină un model de replicat în mai multe orașe din țară » declară Iulian Canov, Urbanist Wolfhouse Productions, parte din grupul de intitiativa La Firul Ierbii.

«Îmi doresc să facem din La firul ierbii un model de succes pe care să îl “exportăm” către autoritățile locale din București și din alte zone urbane din țară, scopul nostru fiind acela de a pune tema revitalizării acestor spații cu ajutorul industriilor creative pentru a fi redate comunităților pe agenda noilor aleși locali  », a declarat Elena Tudose, Director al Institutului de Politici Publice.

«Îi felicit pe cei care au crezut în acest vis și care l-au dus la îndeplinire, prin proiectul La firul ierbii. Astăzi, din poziția pe care o ocup, am încercat să arăt inclusiv la nivel guvernamental că există o preocupare reală pentru ca asemenea modele să devină proiecte de succes cu sprijin din partea fondurilor europene, dar și a programelor naționale pentru industriile creative care se implică pentru a reda cetățenilor acet gen de spații de discuție și de acțiune comunitară, atât de necesare pentru o democrație funcțională>>, a declarat Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru.

Spațiul a găzduit până in prezent evenimente precum: expoziție în cadrul Romanian Design Week și finalul circuitului Noaptea Muzeelor; dezbaterea electorală între candidații la Primăria Sectorului 4, cu focus pe dezvoltarea zonei de sud de-a lungul Dâmboviței; Zilele Deschise ale Economiei Circulare la București - atelier participativ cu tema “Transformarea deșeurilor textile în resurse! “ Y plan – atelier de intervenții urbane pentru elevi de liceu.

Investiția totală este de sub 50.000 de euro, dar va continua pe parcurs. Din suma totală, 10.000 euro provin din bursa secției de Design urban - programul Mobilizăm Excelența, finanțat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația comunitară București; 2.200 euro din concursul de vot public pentru accesibilizarea spațiului pentru persoane cu dizabilități, iar 15.000 euro provin din finanțarea proiectului Urban Inc (Centrul pentru Investigații urbane) de către Fondul pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Pe lângă finanțările pentru pornirea proiectului, proiectul La firul ierbii a obținut o sponsorizare de la Banca Transilvania, care urmează să acopere cheltuielile de funcționare pe durata unui an și sponsorizări în materiale și manoperă de la Saint-Gobain Romania și Lindec. De asemenea, soluțiile de accesibilizare sunt oferite de AMAIS – Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială.