28032024

Back Eşti aici:Home Interviuri Cum e sa faci PR pentru ... Levente Balint, ACS Poli Timişoara: Mi-aș fi dorit să fiu fotbalist. Iar apoi, să lucrez în PR-ul fotbalului

Levente Balint, ACS Poli Timişoara: Mi-aș fi dorit să fiu fotbalist. Iar apoi, să lucrez în PR-ul fotbalului

Pin It

Levente Balint 2Continuăm serialul realizat de PR Romania împreună cu GMP PR cu Levente Balint, ofiţerul de presă al echipei de fotbal ACS Poli Timişoara, născută prin fuziunea dintre fosta Poli Timişoara (echipă desfiinţată) şi ACS Recaş. Anterior acestei poziţii, a lucrat 10 ani în presa timişoreană, iar din 2005 a devenit ofiţerul de presă al Politehnicii Timişoara. Ne-a împărtășit ce înseamnă să faci PR pentru un club sportiv şi sperăm ca experiența lui să vă inspire!

Cum ai ajuns să faci PR pentru ACS Poli Timişoara?

De la început, aș dori să specific un lucru extrem de important. Sunt ofițer de presă, mai bine spus "responsabil relații cu mass-media”, așa cum este definită funcția, în ”nomenclatorul” Federației Române de Fotbal. Este o nuanță foarte importantă, deoarece munca mea se structurează pe relațiile clubului cu presa. Dar, tot PR e, dacă munca mea are treabă cu PResa, nu ? :)

Lăsând gluma la o parte, povestea ajungerii mele la Poli este simplă. În 2005, imediat după preluarea clubului de către grupul de firme BKP a fost nevoie de o persoană din Timișoara care să intermedieze relația dintre club / echipă și mass-media locală/națională. Aveam un background de zece ani în presa sportivă, eram apropiat de club, în sens profesional, am fost ”long-time fan” Poli, deci s-au aliniat toate astrele …

Cum arată o zi obisnuită de lucru în viaţa ta?

Depinde … de foarte multe. Dacă echipa se află în timpul sezonului oficial, dacă este în cantonament, dacă e în deplasare, dacă e în vacanță, dacă e zi de meci… Sunt zile în care în câteva ore se poate încheia treaba, altele în care nu ai vreo speranță că munca se va termina mai devreme de ora 22,00. Însă unele lucruri rămân clare : 1) Comunicarea constantă cu presa în ceea ce înseamnă activitatea echipei (antrenamente, interviuri, conferințe etc.), 2) Actualizarea canalelor de comunicare oficiale (site, facebook, twitter), 3) Centralizarea și analiza articolelor de presă legate de club, 4) Organizarea activității de presă (acreditare, organizare de meci în calitate de gazdă, distribuirea materiale informative) / asta în caz de meci, turnee). 5) Conceperea de comunicate, buletine informative și eventual materiale tip ”drept la replică” în cazul în care apar texte cu informații eronate legate de club sau echipă. Și mereu mai apare câte ceva, cum bine se știe în această industrie.

Pentru a face PR la Poli Timişoara de ce anume ai nevoie?

Exact de ce ai nevoie ca să faci PR la orice club de fotbal. Pasiune, răbdare, interes, spirit de sacrificiu. Și mai e încă un lucru. Fotbalul este un domeniu cu totul aparte ! Nu se aseamănă cu absolut nimic ! Deci, ai nevoie să fii aparte !

Care a fost proiectul de care eşti cel mai mândru?

Aș vorbi despre activitatea media de la meciurile ce le-am susținut în Champions League sau Europa League, dar, sincer, cea mai mare bucurie o am atunci când, prin intermediul acțiunilor efectuate de club putem ajuta oameni care se află în situații dificile.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învăţat practicând această meserie?

Nu vreau să folosesc un clișeu, dar am învățat că mereu… trebuie să înveți. Este o meserie în care ce e azi valabil, poate nu mai e valabil mâine. Am învățat că trebuie mereu să îți dai update, fiindcă metodele de lucru se schimbă constant.

Care sunt cel mai des folosite instrumente de PR în meseria ta?

Utilizez mult site-ul oficial și rețelele de socializare în tot ceea ce înseamnă mediatizarea activității echipei. Ne place sau nu ne place, sunt cele mai accesibile, respectiv cele mai accesate metode de lucru în ziua de azi.

Care este cea mai mare greşeală profesionalăpe care ai facut-o?

Din fericire, nu au existat gafe memorabile. Dar consider că am făcut o mare greșeală atunci când nu am fost suficient de convingător și nu am reușit să mediez anumite incidente dintre club și media. Au fost destule evenimente de acest tip și îmi asum o parte din vină.

Ce sfaturi ai pentru tinerii aspiranţi?

1) Să învețe foarte bine limba română. 2) Să citească foarte mult. 3) Să fie curioși. 4) Să fie răbdători. 5) Să le placă munca. 6) Să înțeleagă că nu întotdeauna lucrurile decurg așa cum ne place nouă. Asta așa, la prima strigare. Mai sunt încă vreo 25 de lucruri sfinte, dar le vom detalia altădată.

Ce ai fi facut dacă nu faceai PR?    

Mi-aș fi dorit să fiu fotbalist. Iar apoi, să lucrez în PR-ul fotbalului :)


Levente Balint, Ofiţer de Presă, ACS Poli Timişoara


Copyright PR Romania. Toate drepturile rezervate

Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP