18042024

Back Eşti aici:Home Articole Trenduri in PR Scandalul WikiLeaks şi viitorul Relaţiilor Publice

Scandalul WikiLeaks şi viitorul Relaţiilor Publice

Pin It

peter_debrecenyDezvăluirile WikiLeaks sunt doar la un pas de publicarea informaţiilor profesionale. Există în prezent o foame de transparenţă şi autenticitate, iar comunicatorii trebuie să gestioneze această schimbare. Există riscuri, dar şi oportunităţi, deci cu cât înţelegem mai bine aceste schimbări dinamice şi ne adaptăm strategiile în mod adecvat, cu atât şansele de succes vor fi mai mari, consideră Peter Debreceny, Chairman al Institute for Public Relations, într-un interviu recent acordat PR Romania.

Care sunt lecţiile pe care companiile şi comunicatorii în special le pot învăţa din povestea WikiLeaks ?


Observ de multă vreme o revoluţie în lumea comunicării, declanşată în parte de inovaţiile tehnologice - de pildă tehnologiile web 2.0 - şi în parte de o foame crescută de relaţii cât mai strânse între indivizii de peste tot. Există deci o foame de transparenţă şi autenticitate, iar comunicatorii trebuie să gestioneze această schimbare. Există riscuri, dar şi oportunităţi, deci cu cât înţelegem mai bine aceste schimbări dinamice şi ne adaptăm strategiile în mod adecvat, cu atât şansele de succes vor fi mai mari. Dezvăluirile WikiLeaks sunt la un pas de publicarea informaţiilor profesionale, şi se pare că ei deţin multe asemenea informaţii - deja există multe pagini de web care dezvăluie dinamica internă a organizaţiilor noastre. Deci, luând în considerare riscul ca totul să devină vizibil pentru toată lumea, organizaţiile deştepte vor acţiona în mod autentic şi vor rămâne fidele propriilor valori.

Cum se pot adapta comunicatorii la situaţii precum dezvăluirile WikiLeaks?


Am atins acest punct într-o oarecare măsură în răspunsul anterior, dar cred că trebuie să pledăm pentru un maxim de transparenţă şi deschidere - atât intern, cât şi extern - iar organizaţiile pentru care lucrăm sau pe care le consiliem să ştie foarte clar cine sunt, încontro se îndreaptă, să aibă un set de valori şi comportamente consistente, pe care să le trăiască în fiecare zi pentru a obţine rezultatul corect în afacerea lor.

Care este perspectiva americană asupra acestei probleme?


Cred că există un sentiment de furie şi frustrare îndreptat împotriva WikiLeaks, şi ca în orice situaţie unde apare furia şi frustrarea extremă, retorica depăşeşte de multe ori abordarea raţională. Totuşi dacă întrebarea se referea mai mult la tratarea transparenţei şi a deschiderii, atunci vorbim de acceptarea din partea noastră ca şi comunicatori a faptului că trebuie să profităm mai mult de acest mediu deschis. Mai degrabă decât să încerce să-l combată, companiile deştepte acceptă că nu mai controlează mesajele (nu ştiu dacă au făcut-o vreodată), arătându-se mai interesate de influenţarea dezbaterilor şi a dialogului.

Bazându-ne pe ceea ce s-a întâmplat acum, ne putem aştepta la o creştere a importanţei issues management?


În mod cert o transparenţă mai mare va conduce la mai multe probleme care trebuie gestionate, iar având în vedere viteza cu care informaţiile circulă în jurul globului, deciziile înţelepte trebuie luate foarte rapid - deci aceste aptitudini vor deveni în mod sigur mai importante. Totuşi cred că este nevoie de o viziune holistică - luând în calcul toate aspectele de comunicare în momentul apariţiei unei probleme mai degrabă decât izolând răspunsul în cadrul unei echipe de issues management.

Care ar putea fi următoarea mare problemă de comunicare cu care se vor confrunta companiile?


Cred că impactul web 2.0 de abia începe să fie simţit acum, deci marea problemă este să înţelegem cum arată noul mediu de comunicare şi cum putem obţine avantaje maxime utilizându-l. De câţiva ani ne aflăm într-o revoluţie, dar rezultatul final este departe de a fi previzibil.

Corporaţiile sunt percepute de multe ori ca dialogând pe două voci, cultivând un soi de discurs paralel. Este această diferenţă între comunicarea publică şi cea privată mai gravă acum decât în trecut?


Cred că acele corporaţii care nu dau dovadă de integritate în comportamentul lor pot vorbi cu două voci - dar în aceste timpuri ele vor fi cu siguranţă demascate. Nu va exista nici o diferenţă între comunicarea publică şi cea privată, deci - revenim la argumentul meu de mai devreme - este foarte important pentru organizaţii să ştie cine sunt şi să se comporte în concordanţă.

Ce credeţi despre mesianismul corporatist? Pot corporaţiile să-şi mai asume acest rol?


Nu cred că marile corporaţii îşi asumă per se rolul de Mesia - dar cele mai multe dintre ele recunosc că joacă un rol semnificativ în mediul extins al societăţii, şi că este înţelept să se concentreze pe domeniile unde pot contribui cel mai mult. Şi este indicat pentru ele să aibă o viziune a viitorului şi a contribuţiei lor la acest viitor.


Peter Debreceny este fost preşedinte al Institute of Public Relations şi vicepreşedinte al Arthur W. Page Society. După ce s-a retras recent din funcţia de vicepreşedinte Corporate Relations la Allstate Insurance Company, unde fusese responsabil de comunicarea internă şi externă pentru Allstate Corporation şi toate subsidiarele acesteia, Peter Debreceny lucrează de la sfârşitul lui 2007 cu Gagen MacDonald.

Specializat în consilierea clienţilor pe teme de corporate social responsibility şi strategii de change management, Peter are peste 30 de experienţă în relaţii publice şi comunicare integrată. El şi-a exersat abilităţile în aceste domenii în Noua Zeelandă, Australia şi Statele Unite. Anterior poziţiei ocupate la Allstate în septembrie 1998, el a lucrat ca Senior Vice President Corporate and Financial Relations la Edelman Worldwide în Chicago.

Peter a câştigat de două ori Nicovala de Argint a Public Relations Society of America. A fost preşedintele formal al Comitetului de Comunicare de la Insurance Information Institute şi de la Executives Club of Chicago şi este membru al Economic Club of Chicago. Peter se implică în probleme comunitare şi a fost membru în diverse consilii ale Metropolitan Planning Council of Chicago, iar în prezent este membru al consiliului de administraţie al operei din Chicago.
Interviu realizat de Dana Oancea. Copyright PR Romania, un proiect Forum for International Communications. Traducere Casa de Traduceri.
Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP