19032024

Back Eşti aici:Home Articole ong-PR Anul European al Voluntariatului, un început remarcabil pentru mobilizarea societăţii româneşti

Anul European al Voluntariatului, un început remarcabil pentru mobilizarea societăţii româneşti

Pin It
Pe 12 decembrie 2011, la Hotel Howard Johnson din Bucuresti, au avut loc două evenimente remarcabile pentru societatea civilă din România: Conferinţa de încheiere a Anului European al Voluntariatului în România şi Gala Voluntarilor 2011.

Invitaţii conferinţei au fost: Vladimir SIMON, Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii - Organismul de coordonare pentru Anul European al Voluntariatului 2011 în România (TBC), Reprezentanţa Comisiei Europene în România; Irina CAJAL MARIN, Subsecretar de stat, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional; Romeo MOŞOIU, Consilier, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; SZÉLL Lörincz, Vice-preşedinte, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret; Monica Ileana CALOTĂ, Director, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale; Carmen MANU, Director, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Coordonator Anul European al Îmbătrânirii Active şi Solidarităţii Intergeneraţionale 2012; Cristina RIGMAN, Preşedinte, VOLUM – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România.

Vladimir Simon, coordonator al Anului European al Voluntariatului în România şi moderatorul conferinţei a punctat încă de la începutul evenimentului importanţa acestui an pentru societatea civilă din România, dar mai ales faptul că 2011 reprezintă doar începutul dezvoltării voluntariatului în ţara noastră. În cursul acestui an au avut loc actiuni de amploare, ca Saptămâna Naţională a Voluntariatului şi Let's do it, Romania, dar şi numeroase materiale în presă şi acţiuni la nivel local. De asemenea, Vladimir Simion a menţionat importanţa unei concentrări a forţelor în jurul Federaţiei Volum (Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România) pentru ca ONG-urile să-şi pună în valoare acţiunile, pentru vizibilitate, recunoaştere, ancorare în viaţa publică, afilierea la o federaţie naţională neînsemmând nici pe departe pierderea identităţii unei organizaţii. Dacă Romeo Moşoiu a subliniat un fenomen important în domeniu cum este specializarea şi profesionalizarea ONG-urilor, Széll Lörincz a menţionat că un punct remarcabil realizat în 2011 este demararea procesului de instituţionalizare a lucrătorului de tineret.

Nu a fost un an perfect, dar a fost mult mai bun decât oricare alt an european. Am creat în cursul acestui an un document complex, o agendă publică pentru voluntariat pe care am realizat-o cu dorinţa de a deveni o strategie publică, iar ceea ce îi dă legitimitate şi reprezentivitate este experienţa celor care au lucrat la acest proiect. Mă bucur să văd o colaborare atât de frumoasă între ONG-uri şi ministere, colaborare care va continua şi în 2012. Până la urmă, investiţia statului în societatea civilă vorbeşte despre calitatea democraţiei în orice ţară, a declarat în cadrul conferinţei Cristina Rigman, Preşedinte VOLUM
. De asemenea, a menţionat un impediment important în domeniul voluntariatului în România: lipsa măsurării acţiunilor de voluntariat, a muncii voluntarilor, a organizaţiilor care lucrează cu voluntari. În această privinţă, se încearcă o colaborare cu Institutul Naţional de Statistică pentru adăugarea unui set de întrebări despre dimensiunea şi dinamica voluntariatului în societatea românească.

În cadrul conferinţei au fost prezentate sintezele dezbaterilor celor patru grupuri de lucru, stabilite drept priorităţi în cadrul primei Conferinţe Naţionale a Anului European al Voluntariatului 2011 din 4 februarie 2011. Acestea au fost Definiţia şi cadrul legal pentru voluntariat, Voluntariatul sprijinit de angajator şi responsabilitatea socială corporatistă, Codul etic al organizatorilor activităţilor de voluntariat şi Recunoaşterea competenţelor dobândite prin voluntariat. Aceste patru sinteze constituie premise pentru definitivarea unei strategii pentru dezvoltarea voluntariatului în România. Prin propunerea acestui document programatic menit să contribuie la dezvoltarea, pe termen lung, a miscarii de voluntariat din România, programul propus pentru Anul European al Voluntariatului 2011 va genera în România efecte pozitive multiplicatoare, pe termen lung.

**

În cadrul celui de-al doilea eveniment al zilei de 12 decembrie, Gala Voluntarilor 2011 au fost desemnaţi câştigătorii şi a marcat finalul evenimentelor organizate în România sub egida Anului European al Voluntariatului 2011 (AEV), dar şi Ziua Internaţionala a Voluntarilor, celebrată în fiecare an în data de 5 decembrie. Prezentatorii evenimentului, Irina Păcurariu (TVR) şi Mihai Sturzu (HiQ), alături de membrii juriului, ambasadori ai Anului European al Voluntariatului, finalişti şi organizatori au creat un excelent prilej de a spune „MULŢUMESC!” într-un cadru festiv voluntarilor care fac lumea mai frumoasă prin gestul lor unic de a dărui.

Printre personalităţile care au înmanat premiile câştigătorilor s-au numărat ambasadorii Anului European al Voluntariatului Raed Arafat – Subsecretar de Stat în Ministerul Sănătăţii şi respectiv Damian Drăghici – Artist şi umanitarist, cât şi Mona Nicolici – Head of Community Relations and Social Affairs Petrom, Doina Melinte – Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret şi Iulia Deutsch - Director-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Alte personalităţi prezente au fost Margareta Pâslaru, Zoli Toth şi Valeria Racila van Groningen – la rândul lor ambasadori ai Anului European al Voluntariatului.

Lista castigatorii Galei Voluntarilor 2011 o gasiti pe pagina evenimentului.

Gala Voluntarilor 2011 este primul eveniment naţional dedicat recunoaşterii voluntarilor, proiectelor de voluntariat, coordonatorilor de voluntari şi centrelor de voluntariat din intreaga ţara. Gala Voluntarilor 2011 a fost organizată de Grupul de coordonare pentru Anul European al Voluntariatului 2011 în România. Dintre membrii grupului de coordonare au fost implicaţi în organizarea acestui eveniment: Organismul naţional de coordonare al AEV 2011 în România aflat la Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, VOLUM – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat şi Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret. 

Anul European al Voluntariatului nu a fost rezolvat toate problemele domeniului, dar a fost o ocazie deosebită pentru maximalizarea vizualizării acestuia în societate, de a atrage atenţia opiniei publice asupra unui nevoii profesionalizării mediului non-guvernamental şi implicarea societăţii în acţiuni de voluntariat. Anul voluntariatului este o punte spre anul 2012, Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii. La Gala Voluntarilor fiecare participant, indifererent de calitatea sa, a simţit o energie fantastică creată în jurul unui fenomen care a început să mobilizeze societatea în toate domeniile. Dincolo de scena premianţilor, emoţia şi bucuria se vedea pe chipul fiecărui participant pentru că, într-un fel sau altul, toţi am fost câştigătorii unui an care poate constitui un reper important în schimbarea mentalităţii societăţii. Iar dacă ar fi să definim voluntariatul, Vladimir Simion a oferit definiţia perfectă, primită în cadrul unui eveniment de un elev de clasa a IV-a: voluntariatul înseamna să îţi facă plăcere să dăruieşti.
A relatat Simona Barbu, Editor PR Romania
Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP