18042024

Back Eşti aici:Home Articole Comunicarea inovatiei Tehnologiile viitorului: ce ne rezervă 2012

Tehnologiile viitorului: ce ne rezervă 2012

Pin It

veronica_nicolae_2Trăim într-o lume în continuă transformare şi nu este uşor să faci previziuni. Sincer, nici nu îmi propun. Ceea ce îmi doresc este să putem avea inteligenţa şi starea de spirit pentru a şti, bineînţeles nu cu certitudine, unde ne îndreptăm în ceea ce priveşte noile tehnologii. Prin toate informaţiile şi uneltele pe care le avem la dispoziţie, astăzi chiar avem o astfel de capacitate.


Dacă privim puţin în urmă, la anul 2011, putem identifica câteva caracteristici. Putem spune că 2011 a fost anul platformelor sociale. Instagram, Pinterest sau Tumblr, toate s-au dezvoltat văzând cu ochii, atât în ceea ce priveşte adopţia, cât şi traficul şi atenţia pe care media le-a acordat-o. Google+, care are acum mai bine de 50 de milioane de utilizatori, a devenit un jucător alături de Twitter şi Facebook – ambele platforme având un an extraordinar. Şi să nu uităm: de puţin timp Facebook este cotată la bursă.

Anul 2012 va fi un an al integrării social media, al smartphone-urilor transformate în tablete şi al sistemelor de operare. Nu vom mai vorbi de platforme în sine, ci de modul în care ele se integrează cu tehnologiile existente şi cu viaţa noastră, cea de toate zilele. Social TV este un exemplu. În Statele Unite, social TV este deja un ecosistem plin de dezvoltatori şi aplicaţii, staţii TV şi fani.

Cum va arata însă anul 2012?

Dacă vorbim de tehnologii, vom spune în primul rând tablete. iPad şi Kindle vor continua să domine piaţa, însă şi alţi jucători îşi vor spune cuvâtul, iar Microsoft va fi unul dintre aceştia. Şi dacă vorbim de tablete, cea mai importantă veste este aceea că acestea vor fi din ce în mai mult integrate la nivel de job.

La fel de mult vom interacţiona cu deferitele interfeţe. Ceea ce noi, specialiştii în tech, numim UI (user interface). Aşa cum tehnologiile touch au revoluţionat modul în care interacţionam cu terminalele, la fel vor face serviciile de voice command şi HTLM5. Probabil că vom spune ‘la revedere’ Flash şi ‘bine ai venit’ HTLM5 şi vom putea să ne bucurăm şi mai mult de experienţa video sau de animaţii.

Şi tehnogiile sociale vor fi şi mai mult în lumina reflectoarelor, avem din ce în mai multe startup-uri de tehnologie (din ce în mai multe şi la noi), care pregătesc socializarea a tot ce mişcă în jurul nostru. Ne-am jucat dintotdeauna board games sau alte jocuri, dar acum cu Spotify şi alţi asemenea, partajăm din ce în mai multă informaţie. Suntem pe cale de a vedea show-uri şi filme, virtual şi împreună cu prietenii. Apoi, online shopping-ul se transformă într-o experienţă partajată.

Iată si câteva exemple de tendinţe sociale pentru a vă forma o idee:

•    Social TV – Aşa cum spuneam mai sus, social TV va transforma experienţa din faţa televizorului într-un proces 360 
•    Social Acasă şi la Volan - Petrecem din ce in mai mult timp în faţa laptop-urilor sau televizoarelor noastre şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu maşinile. Pentru acasă, există deja electrocasnice care fac sync cu reţelele favorite precum Facebook, Twitter sau Pinterest. Pentru maşini, urmăriţi producatorii de GPS sau chiar pe cei de maşini. Vom avea în curând maşini care pe lângă faptul că ne ştiu locaţia, vor putea să ne recomande cel mai bun restaurant, aşa cum este indicat de prietenii de pe Foursquare etc.     
•    Social Cinema/Divertisment Live – Aţi avut vreodată intenţia de a scrie pe Facebook sau Twitter în timpul unui film sau piese de teatru? Cum ar fi să dăm un tweet cu sugestii de scenariu? Cum astfel de spaţii, precum sălile de teatru sau cinema, devin din ce în ce mai constiente de potenţialul social pe care îl au, posibilităţile sunt fără sfârşit. Cât de plăcut ar fi sa mergi la un concert, de exemplu, să faci check in pe locul tău şi să poţi vedea unde stau prietenii tăi folosind Facebook sau Foursquare?   

Aplicaţiile sunt urmatoarele pe listă. Gartner estimează aproximativ 70 miliarde de descărcări până în 2014. Asta înseamnă că vom avea şi mai multe aplicaţii dezvoltate în 2012, atât de dezvoltatori individuali, cât şi de companii.

Devertisment peste tot, dar chiar peste tot. Probabil credeţi că dacă puteţi deja vedea un film pe telefon sau pe tabletă, deja stiţi cum stă treaba cu divertismentul şi web 3.0. Ceea ce va revoluţiona cu adevarat această industrie va fi mometul în care utilizatorul va avea un user şi o parolă pentru tot (filme, muzica, jocuri, TV, chiar şi mail etc.), într-un singur loc, cu un singur abonament şi cu acces prin terminale multiple. Companiile de cablu, cele de telefonie, producătorii de software au deja astfel de gânduri, aşa că urmăriţi-i îndeaproape.

Nu puteam să închei fără a spune câteva cuvinte despre cloud. De ceva vreme stă pe buzele tuturor cunoscătorilor. Fiecare dintre noi folosim deja cloud atunci când descărcăm aplicaţii, facem plaţi bancare sau salvăm un document în contul de gmail, live sau yahoo. Cum multe multinaţionale investesc puternic în această tehnologie, este de aşteptat ca ea să fie din ce în ce mai prezentă în viaţa de la birou, cât şi acasă.

Aşadar, am început un an încărcat, cu multe idei care vor prinde contur. Pregătiţi-vă smartphone-ul, tableta, şi de ce nu floricele, va fi o calatorie pe cinste!



Veronica Nicolae este Managing Partner, SNAPSHOT - McCann PR Emerging Media division, companie înfiinţată în 2009. Veronica are o experienţă de aproximativ 9 ani în Relaţii Publice, din care 6 ani în Tech PR – comunicare specializată oferită companiilor IT&C.  Veronica a coordonat de-a lungul anilor comunicarea corporate, business-to-business, comunicarea de criză, digital şi new media şi comunicarea de brand pentru o serie de clienţi precum Microsoft, HTC, Toshiba, Konica Minolta, Siemens, Ericsson, Perot Systemes, HP, Alcatel etc.
Veronica este absolventă a Universităţii Bucureşti şi a urmat o serie de cursuri de specialitate în Marea Britanie şi programe MIT. Este pasionată de benzi desenate, sport, tehnologii şi muzică. 
Pentru mai multe informaţii puteţi accesa http://ro.linkedin.com/in/veronicanicolae şi www.twitter.com/veronicanicolae
Pin It

Parteneri

   BT Logo Aliniat Central               logo SMP